POČELO JE PRIJAVLJIVANJE ZA PRIJEMNE ISPITE NA FAKULTETIMA: Studente će to SKUPO DA KOŠTA!
Počelo prijavljivanje kandidata, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Ilustracija/Espreso.co.rs

obaveštenje

POČELO JE PRIJAVLJIVANJE ZA PRIJEMNE ISPITE NA FAKULTETIMA: Studente će to SKUPO DA KOŠTA!

Cene prijemnih ispita su šarolike i kreću se od minimalnih 3.000 dinara, koliko je procenio beogradski Mašinski fakultet, do čak 15.900 na Učiteljskom.

Objavljeno:

Prijava kandidata, odnosno podnošenje dokumenata za prvi upisni rok na beogradskom i novosadskom univerzitetu počela je juče, a u Nišu 22. juna. Slični su termini i na ostalim državnim univerzitetima. Dok na nekim fakultetima svršeni srednjoškolci dokumenta predaju lično, poput Pravnog u Beogradu, na drugima, kao na Arhitekturi se prijavljuju onlajn.

Prvog prijemnog dana najviše zainteresovanih bilo je za beogradski Matematički fakultet (odobreno 435 mesta, prijavilo se 1.629 studenata), Arhitektonski (odobreno 304 mesta, prijavilo se 830) i FON (na 820 mesta, prijavljeno 893). Najmanje studenata prijavilo se na Tehnički fakultet u Boru (35), Fakultet za fizičku hemiju (31), Fizički fakultet (43)) i Pravoslavni bogoslovski (41). Na ovim fakultetima više od polovine mesta i dalje je slobodno.

foto: Demir Dervišagić

Na Univerzitetu u Beogradu prijavljivanje kandidata traje od 24. do 28. juna, a polaganje prijemnog ispita 29. juna - 5. jula. Objavljivanje preliminarnih rezultata može se očekivati do 6. jula, a konačnih rang-lista do 13. jula. Na Univerzitetu u Novom Sadu prijava kandidata traje od 24. do 26. juna, a prijemni ispiti se održavaju od 30. juna do 2. jula. Na Niškom univerzitetu prijavljivanje za upis traje još četiri dana, a polaganje prijemnih ispita zakazano je u rasponu od 29. juna do petog jula.

Cene prijemnih ispita su šarolike i kreću se od minimalnih 3.000 dinara, koliko je procenio beogradski Mašinski fakultet, do čak 15.900 na Učiteljskom. U ovaj iznos koji plaćaju budući prosvetni radnici uračunati su prijava (6.000 dinara), prijava za kvalifikacioni ispit (5.900) i uplata za polaganje provere govornih, muzičkih i fizičkih sklonosti i sposobnosti (4.000).

foto: Nebojša Mandić

Tek nešto je jeftiniji Fakultet dramskih umetnosti (FDU), na kom je prijava za glumu i dramaturgiju 10.000 dinara, a za režiju, produkciju, kameru ili montažu 8.000, i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, na kom je prijava takođe 10.000 dinara.

Na školovanje o trošku države, na sedam univerziteta, biće primljeno ukupno 22.245 studenata, a samofinansirajućih će biti 13.121.

PEČAT NA DOKUMENTU - 300 DINARA

ONI koji zasluže indeks, na nekim fakultetima ga dobijaju besplatno, kao na primer na Farmaciji, dok na drugima plaćaju 300 dinara. Takođe plaćaju troškove upisa između 2.000 i 6.200 dinara. Izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo, kao i overa dokumenata kod notara su besplatni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.