NAJPOTRESNIJE FOTOGRAFIJE STIŽU IZ POŽEGE I GOROBILJE: Vodena stihija je uništila sve pred sobom! (FOTO)
Poplave u Srbijii, Foto: Espreso.co.rs, Printskrin/Tvitter

POPLAVE U SRBIJI

NAJPOTRESNIJE FOTOGRAFIJE STIŽU IZ POŽEGE I GOROBILJE: Vodena stihija je uništila sve pred sobom! (FOTO)

Desetine hektara obradivog zemljišta, kao i dva oštećena mosta bilans su poplava, koje su usled obilnih padavina u utorak popodne, zadesile Dragačevo

Objavljeno:

Najmanje stotinu domaćinstava poplavljeno je u Dragačevu prilikom izlivanja reke Bjelice i njenih pritoka. Osim domaćinstava pod vodom su oranice, voćnjaci, putevi, mostovi, a sve ekipe komunalnih preduzeća iz Lučana su bile raspoložive na terenu kako bi pomogle stanovništu.

U lučanskim mesnim zajedicama Guča, Viča, Turica, Lis i delu Puhova svi putni pravci su u prekidu i do ovih naselja se ne može doći. Pretpostavlja se da je oštećeno najmanje sedam mostova čije stanje se ne za sada ne može utvrditi jer se preko njih preliva voda.

Inače, desetine hektara obradivog zemljišta, kao i dva oštećena mosta bilans su poplava, koje su usled obilnih padavina u utorak popodne, zadesile Dragačevo.

Dakle, ova fotografija nam stiže iz Dragačeva, a na kojoj se vidi da su kuće i dalje pod vodom. Naime, vodena bujica je poplavila sve, tako da fotografije koje stižu iz ovih mesta pokazuju da je situacija tamo zaista alarmantna.

Isto tako, u naselju Gorobilja koje se nalazi u opštini požega u Zlatiborskom okrugu takođe je kritična situacija.

Dakle, na fotografiji se jasno vidi da je poplava sve uništila. Kuće su pod vodom, uništeni su usevi...

Podsetimo, zbog izlivanja reke Ljuboviđe u Ljuboviji ugroženo je 700 domaćinstava, čitav grad je ostao bez vode, a struje nema oko 50 domaćinstava. Prema poslednjim informacijama u Ljuboviji je u prekidu i saobraćaj na magistralnom putu Loznica-Užice, prenosi RTS. Reka Ljuboviđa u Ljuboviji odnela je tri mosta.

U opštini Lučane uvedena je vanredna situacija, a u Kraljevu je nabujali Ibar naneo splav na most u centru grada, koji se od udara potpuno raspao. Prema informacijama načelnika Štaba za vanredne situacije u Lučanima Zorana Vučićevića, u selu Viča pod vodom je 30 kuća, hladnjače, škola i drugi objekti.

Kritično je i u Mataruškoj Banji, gde je potok Pećinac, koji se kod banje uliva u Ibar, poplavio prilaze hotelu Termal i Zavodu za rehabilitaciju Agens, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Situacija je veoma ozbiljna i u naselju Ribnica gde je nadošla Ribnica stigla do dvorišta desetak kuća i drugih objekata. Nadošle su i druge reke i bujični potoci u kraljevačkom kraju - Ibar i podzemne vode poplavile su nekoliko desetina hektara plodne zemlje u konarevskom polju, na desetak kilometara od Kraljeva, a duž Ibarske magistrale, a u dolini Lopatnice pojavili su se manji odroni.

Reka Moravica u opštini Ivanjica je narasla do nivoa nezabeleženog u poslednjih 50 godina, poplavljeno je nekoliko prigradskih naselja gde je oštećeno i nekoliko mostova, pojedina domaćinstva su ugrožena, a pokrenula su se i klizišta.

Klizište, koje se pokrenulo na magistralnom putu Ivanjica - Golija, ugrozilo je oko 20 domaćinstava, od kojih su pojedina evakuisana. Naveo je da je poplavljena štala u međurečju, a da su ekipe na terenu i da će tokom dana biti preciznijih podataka o tome koliko je domaćinstava ugroženo.

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića - izlila se reka Skrapež u centru grada. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Poplavljeno je oko pedesetak objekata, a evakuisano deset osoba. Voda je probila to zagušenje i sada se drastično smanjuje nivo Skrapeža u Kosjeriću, a voda se povlači sa ulica.

Najteža situacija je i Donjem Crniljevu i selu Kamenica gde je Tamnava probila nasipe i poplavila domaćinstva. Tokom noći je postavljen nasip ali ga je voda odnela. Mnogi putevi ka Kamenici praktično više ne postoje. Nema više ni polja kukuruza u ataru tog mesta, jer je voda i to uništila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.