SRPSKI GARDISTI ODUŠEVLJENI RUSIJOM: Ovo se ne zaboravlja, moskovska kaldrma teža za marš od asfalta u Beogradu
Nastup naših vojnika izazavao je pažnju miliona gledalaca u Rusiji, Foto: Tanjug

NEPONOVLJIVO

SRPSKI GARDISTI ODUŠEVLJENI RUSIJOM: Ovo se ne zaboravlja, moskovska kaldrma teža za marš od asfalta u Beogradu

Nastup naših vojnika izazavao je pažnju miliona gledalaca u Rusiji

Objavljeno:

Svi mi koji smo predstavljali Srbiju bili smo ponosni i uzbuđeni. Za mnoge od nas ovo je bila jedinstvena prilika da marširamo na Crvenom trgu. Za dolazak u Moskvu odabrali smo najboljih 75 gardista, a od kojih je njih 18 već učestvovalo na paradi. Ove godine se slavi 150 godina garde Srbije i učešće na svečanosti veliko je priznanje za sve nas. Imali smo obavezu da budemo na visni zadataka, što smo i uradili.

Ovo je ekskluzivno za "Novosti" poručio potpukovnik Dragan Jakovljević koji je ima veliku čast da predvodi ešelon srpskih gardista na današnjoj vojnoh paradi u ruskoj prestonici, povodom 75 godina od pobede nad fašizmom.

Nastup naših vojnika izazavao je pažnju miliona gledalaca u Rusiji, a psoebno je radostan bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prilikom prolaska srpskih gardista simbolično držao ruku na srcu.

Bio je jako zadovoljan i zamenik komandanta Garde pukovnik Željko Gavrilović koji je bio rukovodilac tima naših gardista koji su došli u Moskvu. On ističe da su pripadnici Garde svesni ukazane časti i važnosti zadatka, na događaju koji je bio u centru pažnje svetske javnosti.

- Učešće na Paradi pobede najbolji je primer visokog uvažavanja Vojske Srbije, njenog slobodarskog nasleđa i časnih vojničkih tradicija. Gardi Vojske Srbije, kao našoj najstarijoj jedinici, pripala je čast da zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije proslavi jubilej pobede u Drugom svetskom ratu. Marširanje Crvenim trgom, pod zastavom Srbije i pred očima čitavog sveta, predstavlja prestiž u vojnim krugovima, a nesumnjivo je da će to biti jedan od nezaboravnih trenutaka za svakog gardistu - naglašava pukovnik Gavrilović.

foto: Tanjug

Pitali smo pukovnika Gavrilovića je li teže marširati po kaldrmi na Crvenom trgu koja je jako tvrda ili po asfaltu:

- Naravno da je teže marširati na kaldrmi Crvenog trga, ali mi smo zbog toga vežbali na makadamu u Beogradu. Mnogo je lakše marširati u vojničkim cipelama nego u svečanim oficirskim čizmama. Ali nama u Moskvi i adrenalin pomaže jer želimo da svi vide kakve gardiste ima Srbija pa smo se brzo privikli i na težu moskovsku kaldrmu. Ove godine smo bolje pripremljeni i u odličnoj smo formi pa je i nastup bio odličan - rekao je za Novosti pukovnik Gavrilović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.