NAJTEŽA PRIČA U SRBIJI: Nestao bračni par iz Studenice, sumnja se da ih je odnela bujica
Nestao bračni par iz Studenice, Foto: Printscreen/Youtube

UŽAS

NAJTEŽA PRIČA U SRBIJI: Nestao bračni par iz Studenice, sumnja se da ih je odnela bujica

Reke u Pomoravlju su u koritima i nema opasnosti od izlivanja, ali su sve službe obaveštene i u pripravnosti

Objavljeno:

Vanredna situacija je na snazi u 15 opština zbog izlivanja reka. RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Poplavljena su brojna domaćinstva, a stotine građana je evakuisano. Stanovništvu pomaže i vojska. Nadležni najavljuju brzu nadoknadu štete.

07:54

Povlači se voda u kraljevačkom kraju

Posle jučerašnjeg poplavnog talasa situacija se u kraljevačkom kraju polako stabilizuje. Najteže je bilo u Studenici, Mlanči, Ušću, Mataruškoj Banji, ali i selima u podnožju Gledića, Goča i u slivu Zapadne Morave.

Oštećeni su lokalni putevi, mostovi, poplavljene oranice, uništeni plastenici, industrijski pogoni.

Uz pomoć mehanizacije javnih preduzeća, pripadnici vojske i žandarmerije, pomagali su meštanima u Mataruškoj Banji i sprečili dalje izlivanje Ibra.

Tokom noći palo je samo 1,4 litra po metru kvadratnom vodenog taloga, a ukoliko ne bude novih padavina, očekuje se opadanje vodostaja reka i njihovo povlačenje u korita.

Nakon toga, kako u gradskom štabu za vanredne situacije kažu, krenuće sa popravkom infrastrukture i procenom štete nastale jučerašnjim poplavama.

foto: Espreso.co.rs/Luka Stojanović

07:25

Smiruje se situacija u Lučanima, dežura se u Čačku

Reka Bjelica, koja je juče napravila velike probleme u lučanskoj opštini, polako se povlači i od jutros je ponovo u svom koritu. Vodostaj te reke bio je viši od osam metara, što je više nego u majskim poplavama 2014. godine.

Najvećih problema bilo je u mestima Viča i Guča, gde je, prema procenama, poplavljeno oko 150 kuća. Reka je napravila probleme na putevima i mostovima, mestimično ima i odrona i klizišta.

U Lučanima je na snazi vanredna situacija, kao i u Gornjem Milanovcu gde se situacija stabilizuje.

Veliki poplavni talas prošao je i kroz Čačak, gde su pripadnici civilne zaštite i volonteri postavljali džakove na gradskoj plaži.

Vodostaj Zapadne Morave je u blagom porastu, a dežura se i kod reke Čemernice na kritičnim tačkama, kako bi se sprečilo izlivanje.

06:37

Tokom noći obustavljena potraga za bračnim parom iz Studenice

Potraga za bračnim parom Bogojević iz sela Žirać u Studenici prekinuta je do jutra.

foto: Printscreen/RTS

Pretpostavlja se da su se osamdesetogodišnji Bogoljub i Smiljana udavili kada su pokušali da napuste kuću i da je bujica odnela njihova tela.

Spasilačke ekipe iz Kraljeva uprkos mnogobrojnim pokušajima nisu uspeli da priđu kući u kojoj se nalazio bračni par Bogojević pa je u popodnevnim časovima u Studenicu upućen helikopter ministarstva unutrašnjih poslova.

Specijalne jedinice MUP-a su uspele da uđu u kuću ali nikoga nisu zatekli.

Bogojevići se vode kao nestali.

06:23

Voda se povlači u Arilju

Kiša je prestala, a voda se povlači u Arilju, javlja dopisnica RTS-a.

Tek treba da se utvrdi šteta u domaćinstvima, ali i na poljoprivrednim kulturama, malinjicima.

06:18

Niži vodostaj Ibra

Dopisnica RTS-a iz Kraljeva javlja da je vodostaj Ibra jutros nešto niži jutros, pošto je mala količina kiše pala tokom noći.

foto: Printscreen/Twitter

Najteža situacije je i dalje u Mlanči, Studenici, Ušću, slično je podno gledićkih planina, u selima ka Goču, ali i u selima duž sliva Zapadne Morave.

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima i Trsteniku.

Iako se očekuje da će u većini krajeva Srbije danas biti pretežno sunčano, RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu sa dostizanjem upozoravajućih nivoa na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na slivu Južne Morave sa pritokama.

U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. V. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je da je sanirano 120 kilometara puteva na kojima je saobraćaj bio u prekidu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je prilikom obilaska poplavljenog područja u Kosjeriću da je država sve uradila da do toga ne dođe i da će šteta biti brzo nadoknađena.

foto: RINA

U Ljuboviji je poplavljeno više od 700 domaćinstava. Evakuisano je više stotina osoba. Reka Ljuboviđa je srušila dva mosta.

Količina vode koja je u Ljuboviji pala za 24 sata je 210 litara, što odgovara zbirnim višemesečnim padavinama.

foto: Espreso.co.rs/Luka Stojanović

U celom studeničkom kraju se izlila reka Studenica. Specijalne jedinice dva puta su skokom iz helikoptera ušle u odsečenu kuću bračnog para Bogojević, ali ih tamo nisu našli. Oni se sada vode kao nestali.

Više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u Mataruškoj Banji kod Kraljeva, odnosno na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar koja preti da poplavi okolna domaćinstva.

Nabujali Ibar odneo je viseći most u Magliču u Ibarskoj dolini.

U naselju Raškova bara u Arilju poplavljene su sve kuće. Evakuisan je jedan broj građana, ali većina ne želi da napusti svoje domove.

Mostovi na Moravici su zatvoreni za saobraćaj, isključeni su struja i voda.

U Ljigu je pokrenuto nekoliko klizišta, a obilne padavine pričinile su štetu na poljoprivrednom zemljištu, putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, rekao je predsednik te opštine Dragan Lazarević.

Reke u Pomoravlju su u koritima i nema opasnosti od izlivanja, ali su sve službe obaveštene i u pripravnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.