ŽANDRAMERIJA U OSEČINI, HAOS U VALJEVU: Proglašeno vanredno stanje, sve je poplavljeno! (VIDEO)
U osečini proglašeno vanredno stanje, Foto: Twitter printscreen

bujice na sve strane

ŽANDRAMERIJA U OSEČINI, HAOS U VALJEVU: Proglašeno vanredno stanje, sve je poplavljeno! (VIDEO)

U Opštini Osečina kažu da je situacija ozbiljna jer se tokom noći najavljuju nove padavine tako da će vodostaj Jadra i ostalih vodotokova tokom noći rasti.

Objavljeno:

U Osečinu su poslate dodatne snage Sektora za vanredne situacije i Žandarmerije zbog poplava, a u toj varošici proglašeno je vanredno stanje na području cele opštine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je ministar policije Nebojša Stefanović, nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, uputio dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

Prethodno je predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić na predlog Kriznog štaba proglasio vanredno stanje na području cele opštine zbog poplava uzrokovanih obilnim padavinama, s obzirom da je u poslednja 24 časa na području Osečine je palo 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Zbog padavina reke Jadar i Lovačka reka izlile su se u samoj varošici Osečina i poplavila oko 150 domaćinstava, a poplava je pogodila i sela Osečina, Plužac i Komirić u slivu Jadra prema loznici, kao i reke Pecka i Dragodolka u selima Gunjaci i Bastav, uslovivši da se veliki broj njiva i poljoprivrednih dobara nađe pod vodom. Pored toga, zbog poplave je u prekidu saobraćaj na nekoliko lokalnih puteva, prema selima Lopatanj i Ostružanj, a na nekoliko sati prekinut je bio za saobraćaj i put Osečina – Pecka.

Trenutno na području Osečine nema ekstremno ugroženih građana, a ekipe SVS i Žandarmerije obišle su svaki ugroženi objekat i domaćinstvo i niko od žitelja ne želi da bude evakuisan.

- Kod mene je u kuću voda prodrla 40 centimetara, u međuvremenu je kiša stala na nekih sat vremena pa se voda povukla na nekih 20 centimetara, ali svejedno nismo uspeli da je iscrpimo. Slična situacija je u još sedam domova u mom komšiluku, kao i 200 metara dalje u pravcu centra varoši, gde je takođe poplava ušla u veliki broj domova. Zabrinjava to što je kiša ponovo počela, tako da smo u pripravnosti – priča Saša Gajić, čija se kuća nalazi na ulasku u Osečinu iz pravca Valjeva.

U Opštini Osečina kažu da je situacija ozbiljna jer se tokom noći najavljuju nove padavine tako da će vodostaj Jadra i ostalih vodotokova tokom noći rasti. Štab za vanredne situacije i druge opštinske službe su u pripravnosti i prate vodostaj, a za odbranu od poplava već je upotrebljeno 5.000 džakova sa peskom.

Dodaje se da je obezbeđen prostor za smeštaj do 100 moguće evakuisanih građana u objektu Obrazovno-vaspitnog centra u Osečini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.