AKO IDETE NA MORE, ZABORAVITE DA ĆETE ODMAH ULETETI U VODU! Grci testiraju sve Srbe, BUKVALNO NEMA MRDANJA
Grci testiraju sve Srbe, Foto: printscreen/youtube

AU...

AKO IDETE NA MORE, ZABORAVITE DA ĆETE ODMAH ULETETI U VODU! Grci testiraju sve Srbe, BUKVALNO NEMA MRDANJA

Svim državljanima Srbije, bez izuzetka, rađen je test na koronu

Objavljeno:

Nema više nasumične kontrole putnika, sva vozila sa srpskim tablama se odvajaju i detaljno kontrolišu. Turisti su dužni da 24 časa od testiranja i ulaska u Grčku ne napuštaju svoj smeštaj i tu sačekaju rezultate testa.

Svi srpski turisti koji krenu u Grčku na odmor na granici će biti testirani na koronavirus! Pritom, prva 24 sata dok ne stignu rezultati testiranja ne smeju da napuštaju smeštaj, pa će srpski turisti prvi dan na moru provesti zatvoreni u sobama umesto na plaži!

Iako je prvobitno najavljeno da će testiranja biti samo nasumična, juče su carinici na graničnom prelazu Promahonas iz nepregledne kolone vozila izdvajali samo ona sa srpskim tablicama i testirali sve putnike u njima. Odluka još nije zvanična, ali se sprovodi, a grčke vlasti su se na ovaj korak, kažu, odlučile zbog povećanja broja zaraženih u Srbiji. Ko od putnika bude pozitivan na kovid-19, policija će ga odvesti pravo u karantin.

Nervoza zbog testa

Upravo to se desilo Vladimiru Drobnjakoviću iz Kragujevca, kog su Grci testirali na koronavirus u nedelju.

- U nedelju oko 10 časova ujutru ušli smo u Grčku na graničnom prelazu Kulata-Promahonas. Na granici smo čekali sat vremena. Svim državljanima Srbije, bez izuzetka, rađen je test, uzeli su nam i podatke iz pasoša i broj telefona, a granična policija obavezno traži da kažete i gde ćete tačno odsesti. Na kraju testiranja saopšteno nam je da naredna 24 sata ne izlazimo iz sobe, a u roku od 72 sata stižu nam rezultati i zovu ako je neko ne daj Bože pozitivan. Pozitivni odmah odlaze u one njihove karantine..., čekamo i nervozni smo zbog toga - ispričao je Drobnjaković za Informer.

I Miroslav Jovanović iz Leskovca kaže da je u subotu oko podneva proveo čak tri sata na granici čekajući da Grci testiraju sve Srbe koji su se u tom trenutku zatekli na ovom prelazu. - U subotu oko podneva na graničnom prelazu Promahonas testirali su sve turiste sa srpskim pasošima, bez izuzetka! Tri sata sam proveo na granici. Sva vozila iz Evropske unije su prolazila bez testiranja, a kolona vozila sa srpskim tablicama odvojena je sa strane i svi putnici u njima su testirani - napisao je on u Fejsbuk grupi "Live from Greece".

Nažalost, to nije jedina neprijatnost kojoj su bili izloženi naši građani na putu ka omiljenom letovalištu.

Čak nekoliko stotina srpskih turista vraćeno je u subotu sa graničnog prelaza Eksohis u Bugarskoj! Bez ikakve najave, grčke vlasti zatvorile su ovaj granični prelaz uz objašnjenje da nemaju dovoljno testova za koronu koji su neophodni za srpske turiste. Carinici su ih uputili na drugi bugarski prelaz - Promahonas, jedini koji je i dalje otvoren za naše građane.

Srbi mogu samo na prelaz Promahonas

Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije "Nikana travel" koja već godinama živi u Grčkoj, potvrdila je da je od subote iz Srbije do Grčke moguće doći jedino preko graničnog prelaza Promahonas.

- Kako su nas obavestili, granični prelaz Eksohis nije ni bio zvanično otvoren za srpske državljane, ali su oni propuštani pošto nisu dolazili u velikom broju. Kada je prelazak naših turista postao masovan, stiglo je obaveštenje da se preusmeravaju samo na Promahonas - istakla je Nikolićeva.

Rampa za Srbe

Jedan od mnogobrojnih turista čije se putovanje zbog ove odluke drastično produžilo bila je Jasmina Kojić iz Obrenovca.

- Mi smo se u Grčku uputili preko graničnog prelaza Eksohis jer su nam rekli da su tamo manje gužve i zadržavanja, ali su nas vratili. Rekli su da je za srpske turiste otvorena samo Kulata, te smo tako morali da sa jedne granice idemo na drugu - napisala je ona na Fejsbuku.

Na njenu objavu nadovezalo se još nekoliko turista i objasnilo zbog čega je to tako.

- Kako su nam objasnili Grci, na ovom graničnom prelazu nemaju ni testove ni medicinsko osoblje koje bi nas testiralo pa su nas zato vratili sa granice - kažu očajni putnici, od kojih su neki već odustali od odmora u Grčkoj.

TABELA:

Šta vas sve čeka u Grčkoj:

* višesatna čekanja i kilometarske kolone na granici * ručno zapisivanje svih vaših podataka od strane carinika uz obavezu da date tačnu adresu na kojoj ćete odsesti i broj telefona * testiranje na granici svih srpskih državljana * kasniji ulazak u smeštaj * razdaljina od četiri metra između ležaljki * ispod jednog suncobrana maksimalno dve ležaljke * razdaljina između ležaljki 1,5 metara * ukinut švedski sto

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.