ZNA SE DA LI ĆE BITI POPLAVA KAO 2005. GODINE: Vodostaj Tamiša od Rumunije ka Jaši Tomiću JOŠ UVEK RASTE
Snage "Voda Vojvodine", mobilisane u skladu sa operativnim planom, Foto: Printscreen

VANREDNA ODBRANA

ZNA SE DA LI ĆE BITI POPLAVA KAO 2005. GODINE: Vodostaj Tamiša od Rumunije ka Jaši Tomiću JOŠ UVEK RASTE

Sve snage "Voda Vojvodine" su, navodi Vrndžić, mobilisane u skladu sa operativnim planom

Objavljeno:

Vodostaj Tamiša zbog obilnih padavina porastao je na potezu od rumunske granice do sela Jaša Tomić i dalje prema Sečnju, a direktor JVP "Vode Vojvodine" Slavko Vrndžić kaže da se katastrofalni scenario sa poplavama u Jaši Tomiću 2005. neće ponoviti.

Situaciju kao 2005. godine nikako ne treba da očekujemo. Treba da vodimo računa o svim mogućim aspektima ove vremenske prognoze, ali takav scenario nikako ne bi trebalo da se desi, samim tim što smo od 2005. ojačali nasip na reci Tamiš - izjavio je Vrndžić Tanjugu.

Nadvisili smo pojas na reci Tamiš, kaže Vrndžić, i te imamo nasipe koji su za metar viši.

S druge strane imamo ulaz koji dolazi iz Rumunije, koji nije ni izbliza kao što je bio 2005. godine. Onda je na vodomernoj letvi na Jaši Tomiću bio 840 kada je došlo do proloma, a juče smo imali pik od 750 i on je u odnosu na jučerašnji dan pao za 15-ak santimetara - rekao je Vrndžić.

Poplavni talas je došao do Sečnja, a to je potez od 60 kilometara od granice sa Rumunijom, pa do Sečnja i sa obe strane obale je pod vanrednim merama odbrane od poplava.

Sve snage "Voda Vojvodine" su, navodi Vrndžić, mobilisane u skladu sa operativnim planom.

Tamo je mehanizacija punilica za vreće, džakove, pesak, sve ekipe su prisutne, pratimo preko međunarodne saradnje sve ono što se dešava na uzvodnom slivu, odnosno ono što dolazi iz Republike Rumunije - kaže direktor "Voda Vojvodine", naglašavajući da prate vremensku prognozu za Rumuniju, jer je bitno šta se dešava na tom delu.

Bitno je za karpatski deo koliko će u narednom periodu pasti vode, jer se veći deo tog sliva evakuiše peema Tamišu, a deo ide prema Tisi.

Tisa je, rekao je Vrndžić, uočljivo porasla i te je sada u domenu srednje visokih voda, ali ništa što zabrinjava.

U narednih nekoliko dana očekuje se trend porasta, ali mislimo da će negde tu i da se završi, samim tim što na Karpatima nema nikakvih zaliha snega i onog momenta kad stanu padavine, možemo očekivati relaksaciju pritiska te vode, kaže Vrndžić.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / Blic.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.