ONE SU NASLEDNICE DOKTORKE KISIĆ: Završile medicinu sa prosekom iznad devet, ostaju na Kosovu da rade! (FOTO)
Naslednice Darije Kisić, Foto: Printscreen/Instagram/Instagram/gats_daisy/Ministarstvo zdravlja

ponos

ONE SU NASLEDNICE DOKTORKE KISIĆ: Završile medicinu sa prosekom iznad devet, ostaju na Kosovu da rade! (FOTO)

Obe su sa Kosova

Objavljeno:

Jelena Šubarić-Filimonović (27) iz Zvečana, i Milica Stevanović (26) iz Kosovske Mitrovice, jedne su od 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, koje su u petak dobile posao, a ono što ih izdvaja jeste što su želele da ostanu da rade na Kosovu, gde su i završile fakultet, i ta želja im se ispunila. Milica je dobila posao otorinolaringologa (ORL) u Kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici u kojem će već sutra obući mantil, dok se Jelena odlučila za epidemiologiju, i radiće u Zavodu za javno zdravlje, u istom gradu, a počinje sa radom 1. jula, piše "Telegraf".

Obe su sa Kosova. Jelena je rođena u Prištini, živela je sve do udaje u Donjoj Gušterici, a od 2018. je u Zvečanu, gde je osnovala porodicu. Pre dve godine, 2018., sa prosekom 9, 23, završila je Integrisane akademske studije medicine, koje je upisala 2012. godine na Mediciniskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Milica je rođena u Kosovskoj Mitrovici i čitav svoj život provela je u tom gradu. Nakon završene Matematičke gimnazije upisala je 2013. godine Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedistem u Kosovskoj mitrovici. Fakultet je zavrsila prva iz svoje generacije, već jula 2019. godine sa prosečnom ocenom 9,40. Tokom svih 6 godina studiranja, kaže, stremila je tome i vredno radila i učila da bih ostvarila takve rezultate, a uvek se potajno nadala da će doći dan, kakav joj se desio u petak da bude nagrađena za sav trud i zalaganje tokom studija.

Kada ih pitate, zašto medicina, Jelena otkriva da je često i sama sebi postavljala to pitanje, ali odgovor, ipak, zna. A Milica... Miličine želje su bile usmerene drugom svetu.

Jelena: Volim da pomažem ljudima, jer je to prelep osećaj, volim da istražujem nepoznato, imam preveliku želju za dokazivanjem i učenjem.Takođe, potičem iz porodice lekara, moja mama je vanredni profesor na Medicinskom fakultetu – odsek stomatologija Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Milica: Medicinski fakultet nije bio oduvek moja želja, moram da budem iskrena. Moja velika želja i ljubav je oduvek bio Fakultet dramskih umetnosti, ali nisam imala podršku svojih najdražih i najbližih ljudi za taj izbor, koja je meni uvek bila važna. S obzirom da sam odrastala uz lekare, jer mi je otac stomatolog kao i dva starija brata, a mama je sudija, od mene se očekivalo da nastavim nekim od ta dva puta, ali sam odlučila da moj životni put usmerim ka medicini.

Koliko sam zahvalna, ne umem ni da opišem. Pre svega sam zahvalna ministru Zlatiboru Lončaru koji je moje kolege i mene primio kao sebi ravne, kao prijatelje i kolege, strpljivo saslušao i ispoštovao svaku našu želju, bilo je i šale i smeha, priredio nam je jedan nezaboravan dan.Zahvalila bih se čitavoj Vladi Srbije kao i našem Predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je podržao ovu izuzetnu inicijativu i stao i za nas na samom početku naše karijere kada je to i najvažnije.

One su izjasnile svoje mišljenje o odlasku iz Srbije

Jelena: Da odem iz Srbije i ne baš. Želim da ostanem u Kosovskoj Mitrovici, na svom Kosovu i Metohiji, jer sam tu rođena, školovala se, osnovala porodicu i sada dobila posao u struci na neodređeno.

Milica: Nikada nisam želela da napustim Srbiju, niti sebe vidim u nekoj drugoj zemlji. Ne postoji baš nijedan narod sličan nama, naše životne navike i neposrednost su nešto što mi uvek fali ma gde otputovala. Kosovska Mitrovica je moj grad, tu sam odrasla, tu sam stekla svo obrazovanje, tu živi moja porodica, moji najdrazi ljudi, prijatelji, tu je moj dom. Volela bih da umem da nađem reči i opišem vam kakav je naš grad, kako mi funkcionišemo, kako smo kroz sve ove godine naučili da jedni drugima pomažemo, da se dopunjavamo i da ni od čega pravimo nešto, da od ruševina napravimo Univerzitet, bolnicu, Dom Kulture, sportske terene... Tada bi vam bilo jasno zašto nisam tražila radno mesto u Beogradu, već u Kosovskoj Mitrovici.

Dale su i svoje mišljenje o zdravstvenom sistemu u Srbiji

Jelena: Zdravstveni sistem u Srbiji je dobro organizovan, deo sam tog sistema i naravno da cenim njegov rad, Imamo dobar i kvalitetan kadar, koji je spreman da reaguje i uspešno se izbori u svim situacijama. Smatram da se u zdravstveni sistem treba još više investirati jer samo jakim zdravstvom imaćemo zdravu naciju i jaku državu.

Milica: Mislim da su svi shvatili na kom je nivou naše zdravstvo baš u ovim najtežim trenucima. Čak su i naši građani, koji dugo žive u inostranstvu prepoznali kvalitet našeg zdravstvenog sistema i vratili se u Srbiju iz mnogo razvijenijih i bogatijih zemalja. Naravno da uvek može bolje i uvek može više, ali uz ovakvo zalaganje naše države, uz ovakve izuzetne programe našeg Ministarstva zdravlja, na nama koji radimo za ovu zemlju i njene građane je samo da se trudimo da pratimo korak sa svetom i opravdamo poverenje koje smo dobili od naše Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.