Zlu ne trebalo: Od danas se na Zika virus može testirati i u BG!
Foto: Reuters

60 zemalja u opasnosti

Zlu ne trebalo: Od danas se na Zika virus može testirati i u BG!

Skrining testovi na prisustvo antitela na Zika virus dostupni su od danas u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", saopštila je ta zdravstvena ustanova.
Objavljeno: 11:30h

Batut je naveo da će u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, upućenim Zdravstvenoj komisiji Olimpijskog komiteta Srbije, biti testirani samo oni sportisti i gradjani koji su tokom boravka na Igrama, kao i tokom dve nedelje od povratka iz Rija, razvili simptome koji mogu ukazivati na Zika virus, poput temperature, malaksalosti, osipa i bolova u mišićima.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah! - Testiranje je preporučeno i onima koji nisu razvili simptome, a imaju neki pokazatelj da su ih uboli komarci tokom boravka na Olimpijskim igrama u Brazilu. Njihovo testiranje je potrebno zbog toga što postoji i mogućnost infekcije bez simptoma, kao i mogućeg prenosa virusa seksualnim putem sa inficiranog muškarca na ženu - stoji u saopštenju.

foto: Zorana Jevtić

Institut je preporučio trudnicama da ne putuju u Brazil dok je gradjanima koji budu prisustvovali sportskim dogadjajima na Olimpijskim igrama savetovao da nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama, da koriste repelente i borave u klimatizovanim prostorijama kao i da ne napuštaju prostor u kome se odvijaju Igre. Epidemija Zika virusa koji se prenosi ujedom komarca, počela je pre godinu dana u Brazilu, odakle se proširila na više od 60 zemalja.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.