TAKSISTI VOZE ZA SOFIJU! Pare za najskuplji lek koji joj treba skupile bi se za dan, SAMO KAD BISMO SLUŠALI NJIH!
Foto: Privatna arhiva

NEMA POVLAČENjA

TAKSISTI VOZE ZA SOFIJU! Pare za najskuplji lek koji joj treba skupile bi se za dan, SAMO KAD BISMO SLUŠALI NJIH!

"Za Sofijin prvi kilometar" je nova akcija koja se pokrenula za malu bebu Sofiju koja boluje od teške bolesti SMA tip 1

Objavljeno:
Suzana Trajković

Malena beba Sofija Markuljević, devojčica koja boluje od tešjke bolesti SMA tip 1, podigla je na noge celu Srbiju.

Njoj je potreban najskuplji lek na svetu, a za lek i troškove bolnice njenim roditeljima je potrebno čak 2,4 miliona dolara.

Dok bi neko rekao da je to nemoguća misija, njeni mama i tata zacrtali su da će uspeti da sakupe novac za svoju malu heroinu.

Apeli za sakupljanje novca za Sofijino lečenje šire se po svim mrežama, a sama akcija slanja SMS poruka zove se "Za Sofijin prvi korak", a pod tim imenom su napravili i Fejsbuk stranicu u kojoj svakog dana kače novosti.

Reklo bi se da su na korak od cilja.

Do sada su uspeli da sakupe 1,8 miliona dolara, ali novca i dalje nedostaje. I dalje je suma koja im nedostaje velika, pa su tako nastavili da im se priključuju i drugi ljudi dobre volje koji sada imaju jedan veliki zajednički cilj - da Sofija preživi.

Taksista Branko Antić odlučio je da pomogne, pa je kontaktirao Sofijinog tatu Stefana.

foto: Privatna arhiva

Tako su odlučili da naprave akciju koja će se zvati "Za Sofijin prvi kilometar".

foto: Espreso

Branko, koji je inače taksista u Beogradu ujedno vodi i humanitarnu organizaciju Srpska solidarnost. Za vreme vanrednog stanja pokrenuo je akciju besplatnog prevoza medicinskih radnika u Beogradu. Antić nam je sada ispričao kako je odlučio da se uključi upravo u akciju za malu Sofiju, obzirom da je mnogo onih koji su sami i kojima treba pomoć.

- Pokrenuo sam akciju za Sofijin prvi korak naš prvi kilometar. Došao sam na ideju i uz pristanak njegovih roditelja i pozvao moje drugare taksiste da mi se priključe da pomognemo njenim roditeljima uspeju u ovoj akciji prikupljanju sredstava za njeno lečenje.

foto: Privatna arhiva

Kako objašnjava Branko, matematika je jednostavna.

- Prosečan taksista u Beogradu u toku dana napravi u proseku 12 vožnji. Cena našeg kilometra je 65 dinara. Kada bi svi taksisti samo jedan dan odvojili po prvi kilometar za Sofiju to bi iznosilo 780 dinara od svakoga. Beograd ima 7.000 taksista, a cela Srbija 18.000. Jednostavno je - pomnožite.

foto: Privatna arhiva

Još kada bi svaka stranka koja se vozi poslala po jednu SMS poruku od 200 dinara, problem bi vrlo brzo bio rešen... bukvalno za dan.

foto: Privatna arhiva

- Ovim putem pozivam sve kolege taksiste da nam se pridruže u ovoj zajedničkoj humanitarnoj akcij. Svi koji žele da nam se prikuče dobro su došli. Vreme prolazi, treba da pređemo sa reči na dela, umesto lajkovanja i deljenja postova po društvenim mrežama poslati SMS poruku 797 na 3030, a taksisti da jedan dan daju po prvi kilometar za Sofijin prvi korak - izričit je Branko.

foto: Privatna arhiva

Svi taksisti koji žele da se uključe u ovu akciju sa Brankom, mogu se javiti na društvene mreže na stranici "Srpska solidarnost", kao i na broj telefona Branka Antića 060/6616-191.

foto: Privatna arhiva

Više o Sofiji:

Sofija (1) je rođena kao zdravo dete, sa visokom ocenom 9. Tokom prvog meseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mesecu Sofija potpuno prestaje da pomera ruke. Pedijatar tada upućuje roditelje na neurološki pregled.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti lekara, sa dva i po meseca je utvrđeno da je u pitanju retka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija tip I. Deca sa ovom dijagnozom žive najviše dve godine, a bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih fukcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Ni pored terapije koju dobija, Sofija ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi, da sedi, ne može da se okrene samostalno, niti da podiže nogice.

foto: Luka Stojanović

Šta čekate?

Pošaljite SMS.

Pomozimo Sofiji da pobedi životnu bitku.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 797 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human797 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000043054-91

Uplatom na devizni račun: 160600000004310147 IBAN: RS35160600000004310147 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.