VOZAČI, AKO STE KRENULI NA PUT OBAVEZNO PROVERITE OVU STVAR! Možete platiti paprenu kaznu ako je zaboravite!
Vozači / Ilustracija, Foto: Dado Đilas, Ilustracija

VAŽNO

VOZAČI, AKO STE KRENULI NA PUT OBAVEZNO PROVERITE OVU STVAR! Možete platiti paprenu kaznu ako je zaboravite!

Za jedan od najčešćih prekršaja, prekoračenje brzine, vozači bi možda mogli da pomisle da, budući da su iz druge zemlje, koja pritom nije deo EU, neće morati da odgovaraju

Objavljeno:

Od ove letnje sezone moguće je da, ukoliko učinite saobraćajni prekršaj na teritoriji EU, a on bude dokumentovan, na kućnu adresu dobijete veoma neprijatno iznenađenje u vidu naloga za uplatu kazne koje se kreću od 100 do 1.500 evra. Ukoliko ne izmirite kaznu na vreme, sledi vam zabrana ulaska u EU koja se teško i dugotrajno ukida.

Za jedan od najčešćih prekršaja, prekoračenje brzine, vozači bi možda mogli da pomisle da, budući da su iz druge zemlje, koja pritom nije deo EU, neće morati da odgovaraju.

Međutim, slučaj koji se jednom vozaču iz Srbije dogodio u Sloveniji to demantuje.

Naime, čoveku koji je za oko 15 kilometara na čas prekoračio brzinu, na njegovu beogradsku adresu je oko pola godine kasnije stigla kazna za taj prekršaj u iznosu od 250 evra.

“Ukoliko vam na kućnu adresu stigne kazna, nemojte olako svatiti, konsultujte se sa advokatom i vidite koja su vaša prava jer vas u suprotnom to može skupo koštati”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Svaki vozač sa našim tablicama koji se oglušio o prekršajni nalog ili kaznu, ima problem ako je snimljen kamerom, jer čak i najmanja opština u nekoj od zemalja članica EU protiv njega može da pošalje prijavu jedinstvenom telu EU i zatraži sankcije.

Ako se to dogodi, vlasnik automobila će na prvom graničnom prelazu saznati da mu je ulazak zabranjen, a skidanje sa ove liste može potrajati i nekoliko godina.

“Ukoliko u inostranstvu uzimate rentakar vozilo morate biti svesni da ukoliko napravite saobraćajni prestup tim vozilom, možete odgovarati ne samo pred sudom te države već vas može i rentakar kompanija tužiti za nadoknadu štete koju ste prouzrokovali tim vozilom”, istakao je Okanović.

Budući da veliki broj srpskih turista u Grčku na letovanje ide sopstvenim prevozom, na njih se primenjuju propisi EU kada su u pitanju saobraćajni prekršaji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.