U DEVETOM SAM MESECU TRUDNOĆE, IMAM KORONU, ALI NE ŽELE DA ME TESTIRAJU! U kakvo smo se to društvo pretvorili?
U kakvo smo se to društvo pretvorili?, Foto: Profimedia, Printscreen

SRAMOTA

U DEVETOM SAM MESECU TRUDNOĆE, IMAM KORONU, ALI NE ŽELE DA ME TESTIRAJU! U kakvo smo se to društvo pretvorili?

Ona veruje da će se oporaviti, ali joj veći problem predstavlja birokratija

Objavljeno:

U Srbiji je juče testirano čak 6.098 osoba, dok je njih 96 bilo pozitivno na korona virus, što je najveći broj zaraženih od završetka vanrednog stanja. Među zaraženima je i Marina M. iz Beograda koja je u devetom mesecu trudnoće. Njena trudnoća već vodi kao rizična, a uz to se i razbolela, te adekvatnu pomoć ili savet ne može da dobije od zvaničnih institucija.

Ona je na Fejsbuku podelila svoju muku. Navela je na koja je sve vrata već pokucala ne bi li izvršila neophodne preglede pre porođaj, ali, nažalost, bez rešenja.

Dragi drugari, U 9om mesecu sam trudnoće, pred porodjaj i imam korona virus. Aktivan. Jutros stigli rezultati testa...

Objavljuje Marina Matekovic u Srijeda, 17. lipnja 2020.

Ona je objasnila kako je tri dana imala grip i groznicu. Naime, danima se, kako navodi, "sastavlja sa životom" od temperature, kašlja, teškog disanja i glavobolje.

Međutim, ona veruje da će se oporaviti, ali joj veći problem predstavlja birokratija.

Kaže da je stanje sledeće:

- ne smem da odem u Dom Zdravlja. Ne primaju Covid19 trudnice. Verovatno CTG neću raditi do porođaja...

- porodilište Višegradska ne sme da me primi jer "nisu opremljeni" a tu imam zakazan carski porođaj posto sam visokorizična trudnica. Jednostavno su me "oduvali" telefonom.

- privatne klinike takođe ne smeju da me prime. Znači - ne možeš ni da platis da rešiš problem

- infektivna klinika ne prima ljude jer vodi računa da broj ne pređe preko 200-300 zbog medija. Inače, dobila sam info da je na hiljade zaraženo i na kućnom lečenju. Prime samo ove najozbiljnije bolesnike. A i bolje da trudna tamo ne idem....(to je privatni savet stručne osobe iz prve ruke koji ću poslušati.)

- da bi se testirali i dobili na vreme rezultate - nije dovoljno da budete u mojoj situaciji, trudni do zuba. Mora da se pripreti medijima direktno Torlaku - i onda rezultat bude za 3 dana. Da ste Ceca ili mali Arkan, dobili biste za 2 sata naravno. Postoji i brzi test - ali je upitna njegova preciznost. Najbolje je uraditi bris tj PCR.

- ah da, Ministarstvo naprasno "zabranilo" testiranje u privatnim laboratorijama (izvor: BeoMedica). Hm, što li je tako...

- finalno - ni jedno porodilište zvanično više nije Covid19 porodilište. Jer pobogu "nema više epidemije", ne treba nam.

Znači, ako se porađate uskoro i pritom imate koronu, najbolje je da samo sterilišete makaze kuci i na Jutjubu pogledate tutorial oko porođaja sa suprugom.

Šalu na stranu, nepopravljiv sam optimista i verujem da će ovo da se razmrsi sve.

Ostaću kući i izlečiću se sama, ne sumnjam u to.... ali priznaćete - cela ova situacija jako smrdi. A mi kao ovce, puštamo da nas "voze na klanje" do sledećeg karantina, bez zdravstvenog sistema koji može to da izdrži, izmanipulisanog do ludila od strane ekipe na vlasti.

Ljudi su besni zbog ove nedopustive situacije, ali i puni podrške.

foto: Printscreen/Facebook

Neki navode i da poznaju žene koje su imale sličnih iskustava.

foto: Printscreen/Facebook

Iako je Marina, kako i sama navodi, optimista, i veruje da će se ovo ,,razmrsiti'', ovakve situacije su zaista nedopustive, a ugroženi su životi i trudnica i beba,

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.