KORONA STEŽE SRPSKE STUDENTE JAČE OD ISPITNOG ROKA: 14 njih je obolelo, ali nema ODLAGANJA ISPITA
Foto: espreso.co.rs

Au!

KORONA STEŽE SRPSKE STUDENTE JAČE OD ISPITNOG ROKA: 14 njih je obolelo, ali nema ODLAGANJA ISPITA

Oni koji su zaraženi koronavirusom izolovani su u Studentskom domu "Lola"

Objavljeno:

Od 20 testiranih studenata, 14 je pozitivno na korona virus, potvrdili su u Studentskoj poliklinici. Sve je više mlađih koji su zaraženi, a iako simptomi uglavnom blaži, lekari kažu da je izolacija neophodna.

Studentima nije neobična socijalna distanca na ispitima. Tako je uvek, bar kad se polaže pismeno - da ne bi bilo prepisivanja, prenosi RTS.

Između 1.000 i 2.000 studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu polaže ispite u jednom ispitnom roku.

Junski je protekao bez ikakvih odlaganja, a ispita će biti i u julu i avgustu, kao bi se sve nadoknadilo. Polažu se testovi i odgovara usmeno, ali bez direktnog kontakta sa pacijentima.

- To je otprilike jedno ili dva sedišta zavisno od prostorije i odgovarajući razmak ukoso za red iza odnosno ispred, tako da niko ne bude previše blizu. Svi studenti koji su na ispitu nose maske i rukavice i isto tako nastavnici koji učestvuju u tom ispitu i koji su dežurni - objašnjava dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić.

Obezbeđenje na Ekonomskom fakultetu kontroliše da li se poštuju mere. Obavezna je dezobarijera, bez maske se na fakultet ne može.

Čitonica i klub ne rade, studenti su u zgradi samo dok polažu ispit. Rezultati se objavljuju dan-dva kasnije.

- Predviđamo neko vreme da ispitni materijali mogu da ostanu nekoliko dana na bezbednom mestu da bi se sami od sebe oslobodili eventualnog prisustva virusa. Takođe je preporuka profesorima da ispitne materijale ne nose kući, nego da sve to obavljau u zgradi fakulteta - kaže dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić.

Počinju pripreme za prijemne ispite

U prijemnoj ambulanti Studentske poliklinike više studenata sa respiratornim tegobama, visokom temperaturom, bolom u grlu.

Oni koji su zaraženi koronavirusom izolovani su u Studentskom domu "Lola".

- Od četvrtka do nedelje, to je otprilike četiri dana, testiran je ukupno 21 student, a 14 je pozitivno. To je baš visok procenat. Kontaktima koji imaju simptome smo radili test, čekamo dijagnostiku, još uvek nije stigla. Sigurno je da će biti još zaraženih - kaže epidemiolog Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata doktorka Mila Paunić.

I taman kada se završi junski rok, na fakultetima počinju prijemni ispiti.

Pripreme već počinju, kako bi se poštovale sve preporuke Univerziteta u Beogradu jer na pojedinim fakuletetima očekuju i više od hiljadu studenata u jednom danu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.