DRUGI DAN ZAVRŠNOG ISPITA: Osnovci danas polažu test iz matematike
Osnovci danas polažu test iz matematike, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

SREĆNO

DRUGI DAN ZAVRŠNOG ISPITA: Osnovci danas polažu test iz matematike

Maturanti su juče polagali test srpskog jezika, dok će sutra izlaziti na polaganje poslednjeg dela maturskog ispita - kombinovani test

Objavljeno:

Polaganje male mature, koja je ove godine specifična zbog višemesečke nastave na daljinu, počelo je juče, a u drugom danu izlaska na testove, od 9.00 do 11.00 sati osmaci polažu test iz matematike.

Test će sadržati 20 pitanja, a nosi 13 bodova. Test srpskog jezika nosio je isto toliko, dok će sutrašnji kombinovani test nositi 14 bodova.

Šta maturanti treba da ponesu na polaganje ispita?

Svi učenici biće raspoređeni do 8.30 sati u učionice u kojima polažu. Na ispit iz matematike učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Učenik rešava test prema uputstvima dežurnih nastavnika i prema uputstvu za izradu testa koje je štampano na samom testu. Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom, što nije obavezno, a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće biti priznati pri bodovanju.

foto: Pixabay

Ispred učionice u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju da koriste na ispitu. Na polaganju testa nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac. Postoji primerak za školu i primerak za učenika.

Najvažnije o maloj maturi:

Datumi

Mala matura će trajati do petka 19. juna. Osnovne škole objaviće privremene rezultate 23. juna do 8.00. Podnošenje žalbi je 23. juna od 8.00 do 15.00 časova. Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna do 8.00.

Bodovanje (1)

Đaci ukupno mogu da sakupe 100 bodova i to po principu - 60 koje će poneti iz škole, kao i 40 sa testa. Učenici mogu da steknu i dodatne bodove, ako su osvajali nagrade na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu. Do pre dve godine na snazi je bio drugačiji princip - 70+30.

Bodovanje (2)

Kako se računaju bodovi koji se “prenose” iz osnovne škole? Računica je laka: uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda množi se sa četiri, sabiranjem ova tri broja dobija se iznos bodova za uspeh u školi. Na primer, ako je učenik sve tri godine završio razred sa uspehom 4,50 onda je računica 4,50+4,50+4,50x4 što daje 54 boda.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Đaci mogu da dobiju dodatne bodove i to sa međunarodnih takmičenja (prvo mesto 12, drugo 10, treće 8 poena) i republičkih (prvo 6, drugo 4, treće 2 boda).

Bodovanje (3)

Sva tri testa nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani 14 bodova. Ovakav način bodovanja primenjuje se od školske 2017/2018. godine. Do pre dve godine na snazi je bio drugačiji princip - 10+10+10.

Podsećamo, maturanti su juče polagali test srpskog jezika, dok će sutra izlaziti na polaganje poslednjeg dela maturskog ispita - kombinovani test.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.