POSEBNO JE GNUSNO ŠTO JE NAD OVIM LJUDIMA: Ovo su najjeziviji zločini koji su se desili u Srbiji proteklih X godina
Ovo su najjeziviji zločini, Foto: Profimedia

PAMTIMO IH NA DANAŠNJI DAN

POSEBNO JE GNUSNO ŠTO JE NAD OVIM LJUDIMA: Ovo su najjeziviji zločini koji su se desili u Srbiji proteklih X godina

Nasilje nad starijim osobama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava

Objavljeno:

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. O fenomenu nasilja u trećem životnom dobu, nema mnogo podataka, a tek po neka vest u medijima ukazuje na to da taj problem postoji.

Proces demografskog starenja i povećan broj starijih osoba uvećava potrebu da se odgovori na specifične izazove u poštovanju njihovih ljudskih prava, a činjenica je da ni nameđunarodnom ni na evropskom nivou ne postoji dokument, odnosno konvencija, koja se isključivo odnosi na starije osobe. Međutim, kako se demografska slika u svetu menja i kako starije osobe postaju većinsko stanovništvo, u fokus dolaze brojni i raznovrsni problemi sa kojima se ova populacija suočava.

Nasilje nad starijim osobama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, a odnosi se na maltretiranje ili zanemarivanje koje starije osobe trpe od svojih supružnika, dece, drugih članova porodice, negovatelja, pružalaca usluga, pojedinaca na položaju moći ili osoba od poverenja.

Istraživanja su pokazala da se nasilje nad starijima manje prijavljuje i teže otkriva u odnosu na nasilje nad mlađim članovima porodice.

foto: AP

Prethodnih godina u medijima smo mogli pročitati veliki broj tekstova u kojima su stariji ljudi i penzioneri opljačkani, napadnuti ili ubijeni. Takođe, veliki broj tih zločina su počinili članovi njihove porodice.

Pljačke

Februara 2018. je uhapšen dvadesetjednogodišnji mladić koji je na području opština Palilula i Zvezdara pljačkao starije osobe. On je u ulazima zgrada i na autobuskim stajalištima uglavnom starijim osobama prilazio s leđa i otimao im torbe, novčanike i nakit.

Kiš Janoša (67), penzionera iz Kupusine, naselja u Apatinu, četvorica razbojnika su u u istom periodu u ranim jutarnjim satima nakon upada u kuću, vezali, a zatim ga tukli i sekli nožem po rukama, tražeći da prizna gde drži novac. Vezanog i u svesnom stanju ga je nakon 12 sati pronašao poštar koji je je obavestio policiju i Hitnu pomoć nakon čega je sa povredama grudi, nogu i šaka prebačen u somborsku bolnicu.

Hasenu Mušović (75) iz Brodareva je krajem januara prošle godine opljačkala mlađa ženska osoba, koja je pod izgovorom da radi kao zdravstveni radnik ušla u kuću lakoverne starice. Potom je uspavala i sa nje skinula i odnela zlatan nakit.

Dragan P. (41) je uhapšen u martu ove godine u Beogradu zbog sumnje da je iskoristio krizno vreme i načinio više krivičnih dela prevara. On je izvršio više krađa na štetu starijih osoba. Lažno se predstavljao kao policajac.

Ubistva

Frizerka Tanja Avramović (38) iz Svilajnca, uhapšena za ubistvo svog ljubavnika Živana Savića (75) iz sela Porodin, maltretirala je i tukla svoja dva saučesnika u zločinu - supruga Životu Avramovića (48) i drugog ljubavnika Bogića Đokovića (49) u septembru 2018.

Ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške, zvani Vlajko, optužen je da je sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem iz koristoljublja usmrtio Jelicu Tatarovski (82) iz Niša iz čijeg je stana ukrao 760 evra! Svirep zločin desio se u stanu starice na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu, u noći između 31. avgusta i 1. septembra, u vremenskom intervalu od 21.49 do 00.24 časova. Grahovac je te večeri došao do Jelicinog stana koju je poznavao odranije jer je tokom studija živeo u zgradi. Pokucao je, a kada mu je nesrećna žena otvorila vrata, rukama ih je odgurnuo, usled čega je ona pala na pod.

foto: Printscreen/facebook

Mladić i njegova devojka uhapšeni su krajem februara zbog ubistva Slobodana Zdravkovića (76) u Pop Lukinoj ulici u Zaječaru. Momak, koji je po svemu sudeći zavisnik od narkotika, se sumnjiči da je zajedno sa devojkom koja je čuvala stražu preskočio ogradu, ušao u kuću i sa više udaraca tupim predmetom prvo onesvestio Slobodana, vezao mu ruke na leđa, stavio selotejp preko usta pa ga pretukao nasmrt. Ranije je Zdravković dedi ubice prodao auto i motornu testeru, a ovaj ga je optužio da su one pokvarene.

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici podiglo je optužnicu protiv Jelene Špagović (25) ćerka Saše Dujovića bivšeg poslanika i drugog čoveka "Srpske desnice" iz Zemuna, koja se tereti za teško ubistvo Majde Garović (80) iz Zemuna. Staričin nestanak prijavio je 16. juna njen suprug Ljubisav, da bi se nakon otkrivenog raskomadanog tela i DNK analize utvrdilo da ostaci pripadaju Majdi. Tokom istrage utvrđeno je da su osumnjičena i žrtva bile komšinice, kao i da su se družile, te da je Jelena od Majde pozajmila 2.500 evra, koji se spominju kao mogući motiv zločina. Sumnja se da je Špagovićeva namamila komšinicu uz obećanje da će joj vratiti pare, ubila je, a zatim da bi prikrila zločin, njeno telo kolima odvezla do Krčedina i zapalila.

foto: Facebook

Zločini unutar porodice

Dalibor Petrović (36) ostvario je cilj koji je godinama planirao. Ubio je majku Goricu (57) na pragu kuće, krajem oktobra 2018. oko 6.30 sati, u selu Veliki Izvor kod Zaječara. On je nekoliko dana ranije pozvao majku Goricu, koja je radila u Nemačkoj, da se hitno vrati u selo.

- Majko, dođi kući, tata će da umre! - poručio je Gorici preko telefona.

Žena je znala da joj je suprug Jovan teški bolesnik i nije posumnjala da ju je sin slagao. Kad je Gorica doputovala u selo kod Zaječara, uvidela je da joj je suprug dobrog zdravlja. Umesto da je zagrli, Dalibor je majci priredio dobrodošlicu s kuhinjskim nožem.

Nemanja M. (54) uhapšen je zbog sumnje da je u julu prošle godine u porodičnoj kući ubio majku Stanojku M. (83). Zločin se dogodio u Volginoj ulici na Zvezdari. Do ubistva je najverovatnije došlo oko 2 ujutru, a Nemanja je tek sutradan ujutru pozvao Hitnu pomoć i rekao da njegova majka ne daje znake života.

Stravičnom ubistvu Desanke Puzić (63) iz Bogatića, koju je u oktobru prošle godine nasmrt pretukao sin Marko (28), navodno je prethodila svađa, koju je započeo uznemireni Marko. Porodica Puzić je navodno celu noć pre zločina bila budna, a Desanka, njen suprug Zvonko i svekrva Verica pokušavali su da smire razdražljivog i agresivnog mladića. Nažalost, njegov bes je sutradan, u sredu, kulminirao i on je ubio majku, dok je baku Vericu (86) teško povredio.

foto: Facebook

U Sremskim Karlovcima, u naselju Doka, 30. maja se dogodilo dvostruko ubistvo, a osumnjičeni je uhapšen. Zoran K, star 48 godina, osumnjičen je da je ubio svoje roditelje lovačkom puškom, najpre oca Lj. K.sa kojim se posvađao, a potom i majku, G.K. koja se umešala u svađu. Tela u lokvi krvi pronašao je komšija.Osumnjičeni je lekar, koji je radio u jednoj ambulanti u Novom Sadu, a prema nezvaničnim informacijama, prošle godine je dobio otkaz.

foto: Facebook

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.