TESTOVE ZA MALU MATURU ČUVAJU KAMERE I POLICIJA, skoro niko ne zna sve odgovore! SPREMNI SU ZA SUTRA
Skoro niko ne zna sve odgovore, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

DA LI STE SPREMNI?

TESTOVE ZA MALU MATURU ČUVAJU KAMERE I POLICIJA, skoro niko ne zna sve odgovore! SPREMNI SU ZA SUTRA

Ministar je sugerisao da bi deo testa koji se odnosi na gradivo iz poslednja tri meseca nastave trebalo da bude jednostavniji

Objavljeno:

Učenici one u vezi sa gradivom, a roditelji u vezi sa bezbednošću dece na ispitu, dok nadležni brinu o tome da testovi ostanu netaknuti do otvaranja pred učenicima. Neke od tih nedoumica za Jutarnji program RTS-a rešio je Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Milan Pašić kaže da je sve spremno, da se čeka utorak, dan distribucije. Ove godine je, ističe, centralizovana štampa, priprema, distribucija u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, tako da nema više eksternih štamparija i razloga za nekim propustima koje su se dešavale ranijih godina, jer je sve na jednom mestu.

Ističe da je svaka faza od pripreme, čuvanja i distribucije testova specifična i po posebnim nadzorom.

- Od same faze formiranja komisija koje se bave izradom zadataka, njihov ulazak u tu bezbednosnu zonu u Zavodu koja je pod kamerama, gde ne mogu da unesu telefone, ništa drugo osim olovke i papira, jer je sve pod kamerama. Nakon toga sledi, faza same štampe, koja je takođe u toj prostoriji. Ove godine imamo novi štampač odnosno novu štampariju koja je takođe pod nadzorom kamera - objašnjava Pašić.

Dodaje da, nakon toga sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, a zatim u sigurnosne kutije sa zatvornicama, a kasnije distribucija od strane pošte u sigurnosnim kavezima ili vozilima koja su u pratnji policije.

Na pitanje ko u ovom trenutku zna pitanja testa, Pašić odgovara da pri Zavodu postoji komisija i da su oni zaduženi za samu izradu testa i da oni ne ulaze u to i da nadgledaju taj proces kao ministarstvo.

Ističe da ni svaki član komisije ne zna ceo test, već određeni deo zadataka i da se zadaci na kraju selekcionišu i stavljaju u završni ispit.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ministar je sugerisao da bi deo testa koji se odnosi na gradivo iz poslednja tri meseca nastave trebalo da bude jednostavniji i Pašić naglašava da veruju u rad komisije.

- Smatramo da i ako bude neko pitanje iz te oblasti da će biti iz osnovnog nivoa, i da taj nivo treba reši oko 80 odsto učenika. Mislim da su autori testa o tome vodili računa i da neće biti problema - očekuje Pešić.

Polaganje ispita u uslovima pandemije

Objašnjava i kako će izgledati polaganje testa. Navodi da će učionici biti do devet učenika, i sa njima dva dežurna nastavnika.

- Učenici će sve stvari ostaviti ispred učionice. Preporuka je da oni nose maske a za nastavnike je to obaveza. Rastojanje između učenika je dva metra iako je preporuka metar i po, tako da svako može da ima dovoljno prostora - kaže Pašić.

Što se tiče škole u Beogradu u kojoj je jedan dečak zaražen koronom, direktorka je kaže Pašić preduzela sve mere naložene od Gradskog zavoda za javno zdravlje. Učenici, kao i nastavnik koji su bili u kontaktu sa zaraženim su testirani i na svu sreću svi su negativni.

Navodi da će učenik koji je pozitivan polagati test u avgustovskom roku.

Pašić je apelovao i na roditelje ako imaju ili primete bilo kakve simptome da ne šalju decu u školui da sačekaju avgustovski rok jer ima dovoljno mesta za sve učenike.

Najavljuje i da će 23. juna do 8.00 časova biti rezultati a da nakon toga sledi rok za žalbe.

Apeluje na učenike da tog jutra dođu naspavani, da doručkuju i da koncentracija bude usmerena na osnovni nivo rešavanja zadataka. Učenici godinama misle da je to lako i fokus prebace na teže zadatke, pa se u osnovnom dešavaju najveće greške.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.