OD DANAS POČINJE PETROVDANSKI POST: Traje do 12. jula, morate znati da su OVE NAMIRNICE STROGO ZABRANJENE
Sveti apostoli Petar i Pavle, Foto: Printscreen/Youtube

NA DANAŠNJI DAN

OD DANAS POČINJE PETROVDANSKI POST: Traje do 12. jula, morate znati da su OVE NAMIRNICE STROGO ZABRANJENE

U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas započinju Petrovski post koji se završava dan pre Petrovdana, praznika koji obeležavamo 12. jula.

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli.

U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži. Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja.

Kao jedan od najmanje strogih postova u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u toku praznovanja vernici mogu da priušte određene namirnice koje se inače ne preporučuju, ali to ipak ne znači da mogu da jedu šta žele.

Ako ste se već odlučili na taj korak, a svaki vernik bi trebalo po pravilu da posti makar jednom u toku svakog posta, trebalo bi da se uzdržite i od loših misli i dela.

Ovaj post ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv Jevanđelja, postili.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.