SRPSKI TURISTI KOJI SU KRENULI U GRČKU U SOPSTVENOJ REŽIJI SU NAPRAVILI PROBLEM: Seničić o zabrani ulaska u Grčku!
Direktor YUTE, Aleksandar Seničić, Foto: Printscreen, Profimedia

KADA ĆEMO SE URAZUMITI?

SRPSKI TURISTI KOJI SU KRENULI U GRČKU U SOPSTVENOJ REŽIJI SU NAPRAVILI PROBLEM: Seničić o zabrani ulaska u Grčku!

Većina je zainteresovana za Grčku, ali...

Objavljeno:

Prva grupa srpskih turista ušla je sinoć u Grčku nekoliko minuta pre 23 časa pošto je sinoć Vlada te zemlje dozvolila prelazak bugarsko grčke granice za državljane Srbije!

Inače, na granici je bilo više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana, koji su bili prvobitno sprečeni da pređu granicu, uprkos ranijim najavama grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica.

Dakle, srpski državljani koji su se uputili u Grčku su krenuli na letovanje u sopstvenoj režiji, dakle, bez ikakvog ugovora sa turističkim agencijama, te su na granici takvim postupkom napravili problem jer granica nije bila zvanično otvorena, kaže za Espreso, direktor YUTE Aleksandar Seničić.

foto: Beta

Naši državljani koji su sinoć čekali na granici, nisu se dovoljno informisali o procedurama kada je reč o ulasku u Grčku, to je zaista bio neozbiljan potez, a ujedno i pokazatelj da kada samostalno organizujete putovanje bez turističke agencije, može nastati ovakav problem. Turističke agencije su pre svega čekale zvanične odluke, kako bi turisti putovali bez poblema. Dakle, sinoć je kasno uveče donesena usmena odluka kada smo zamolili grčke vlasti, da se naši građani puste u tu zemlju nakon 23 časa i ta informacija je prosleđena na granične prelaze, ali još uvek nismo dobili zvaničan dokument jer je njihova birokratija sporija, kao i naša, te su mnogi polasci koje je organizovala agencija iz ovih razloga otkazani, dok ne stigne zvanična odluka Vlade Grčke", objašnjava Seničić.

Takođe, Seničić napominje da se na granici sa Grčkom vrši nasumično testiranje na koronavirus, što je se i sinoć odnosilo na srpske državljane. Isto tako, ukoliko je neko od putnika pozitivan na koronavirus, postoji procedura oko njegovog daljeg boravka u Grčkoj, kao i procedurama lečenja.

Letovanje
Letovanjefoto: Profimedia

Test na koronavirus nije obavezan za ulazak u Grčku, ali ga vrše nasumično. Dakle, uzmu se osnovne informacije, ime i prezime, kao i kontakt telefon od nasumično odabranog putnika. Putnike koje su odabrali za testiranje, obaveste telefonom o rezultatu testa, da li su pozitivni ili negativni. Ukoliko je putnik pozitivan na koronavirus ide u karantin, a ukoliko je potrebno i lečenje, ono bi se vršilo u nekoj od njihovih bolnica, a sve troškove bi snosila Grčka", kaže Seničić.

Podsetimo, Vlada Srbije bi trebalo u toku dana da dobije zvaničan papir koji bi garantovao svim Srbima da prelaze granicu između Bugarske i Grčke. Za naše turiste otvoren je granični prelaz Promahonas, odnosno Kulata, uprkos tome što je nastao problem oko ulaska u Grčku.

Na graničnim prelazima sa Bugarskom, preko koje Srbi, zbog situacije sa korona virusom u Makedoniji u kojoj je sinoć ponovo proglašeno vanredno stanje, jedino i mogu stići do Grčke, primećena je gužva, pogotovo na graničnom prelazu Gradina.

foto: Profimedia

Takođe, Seničić je nedavno za Espreso.co.rs kazao, da što se tiče ostalih država za koje su srpski turisti zainteresovani, postoje određene procedure kada je reč o otvaranju graničnih prelaza.

Primera radi, ukoliko želite da putujete u Tunis to će biti moguće tek od 26. juna, dok će za Egipat biti moguće od prvog jula uz poštovanje svih propisanih mera, što podrazumeva nošenje maski, rukavica, i sl, dakle one mere koje su na snazi u zemlji u koju putujete, moraju se poštovati.

Za sada ima još nekih nepoznanica, ali ćemo to vremenom svakako razjasniti oko testiranja i sl. Na primer u Tursku se može ući od 15.06 uz besplatno testiranje na granici , a u Tunis od 27.06. Takođe, u Egipat od 01.07, ali nema još konačnih protokola oko toga. Takođe, socijalna distanca je preporuka, zatim obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, na plažama veći razmak između ležaljki", kaže direktor YUTE, Aleksandar Seničić.

Podseća, da će turisti iz Srbije putovati do Grčke preko Bugarske, sve dok Severna Makedonija ponovo ne otvori svoju granicu za turiste, odnosno dok se situacija kod njih sa koronavirusom ne stabilizuje.

Naš sagovornik napominje, da neće postojati karantin za državljane Srbije po povratku iz inostranstva, niti testiranje na koronavirus.

Letovanje
Letovanjefoto: Profimedia

Procedura ipak ostaje ista, .Za sada ćemo putovati samo preko Bugarske, dok nam se ne otvori granica sa Severnom Makedonijom. Za sada nema karantina za povratak naših građana i ne očekuje se da se uvede za sada", objašnjava Seničić.

Ipak, izuzetak je Crna Gora jer tamo nije moguće ući bez potvrde da ste negativni na koronavirus ili bez karantina.

Trenutno u Crnu Goru nije moguće ući bez karantina ili potvrde da ste se testirali. Očekujemo da do kraja juna i to bude ukinuto", kazao je Seničić.

Da li će rampa građanima Srbije za ulazak u Crnu Goru konačno biti podignuta znaće se u petak 19. juna kada će ponovo o tome odlučivati Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Samo sa testom u Makedoniju

Severna Makedonija bi trebalo u sredu da otvori sve granične prelaze, s tim da je za ulazak obavezan negativan PCR test star najviše 72 sata, odlučila je u utorak vlada u Skoplju. Obavezno je i potpisivanje izjave o prihvatanju obavezne samoizolacije od 14 dana u slučaju razboljevanja, na osnovu koje Državni zdravstveni inspektorat pravi rešenje za nadzor i o kućnoj samoizolaciji koju kontroliše policija.

Seničić napominje da svi oni koji su upaltili aranžman oko 50 odsto njih želi da putuje, a isto tako i 50 odsto ne želi ove godine da putuje u inostranstvo ili uzimaju potvrde o zamenskim putovanjima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.