UKUPAN BUDŽET DVA MILIONA EVRA: Fondu Srbije za nauku stiglo 128 predloga projekata o istraživanju COVID-19
Novac, Foto: Shuterstock

lepe vesti

UKUPAN BUDŽET DVA MILIONA EVRA: Fondu Srbije za nauku stiglo 128 predloga projekata o istraživanju COVID-19

Ukupan budžet programa je dva miliona evra, a novac je obezbedjen iz zajma Svetske banke

Objavljeno:

Po javnom pozivu Fonda Srbije za nauku za podnošenje predloga naučnoistraživačkih projekata u okviru "Specijalnog programa istraživanja COVID-19", dostavljeno je 128 projekata ukupno 1.194 istraživača, saopštio je danas Fond.

Ukupan budžet programa je dva miliona evra, a novac je obezbedjen iz zajma Svetske banke.

Budžet svih pristiglih predloga projekata je 17,83 miliona evra.

Predlozi projekata stigli su iz Beograda, Novog Sada, Кragujevca, Кosovske Mitrovice, Niša, Subotice, Čačka, Novog Pazara, Leposavića ;a u konzorcijumima osim akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija iz Srbije učestvuju i ;inostrani istraživači i dijaspora iz 20 zemalja Evrope, Amerike, Azije i Australije.

Iz oblasti biomedicine podneto je 60 projekata, iz biomedicinskog inženjerstva i informacionih tehnologija 21, iz oblasti ekonomskih, socioloških, psiholoških istraživanja i upravljanja složenim sistemima 44, a iz ostalih oblasti tri projekta.

"Očekivano, odziv na javni poziv bio je veliki, jer je i tokom vanrednog stanja naša naučna zajednica bila proaktivna. Povezivali su se kako medjusobno, tako i sa kolegama iz inostranstva. Saradjivali su i krenuli zajedno u borbu protiv pandemije", istakla je v. d. direktorka Fonda za nauku Milica Djurić-Jovičić.

Dodala da je to odličan pokazatelj aktivnosti i motivisanosti aučnika da se posvete problemu pandemije i doprinesu njegovom rešavanju kroz primenjena istraživanja.

"Pandemija, kao i druge prirodne katastrofe podsećaju nas koliko su neke vrednosti relativne i da je ljudski život najbitniji. Takodje nam skrenu pažnju na to zašto je nauka važna, kao i investiranje u nju. Zato je i bilo važno da Fond za nauku otvori jedan ovakav strateški program", kazala je Djurić-Jovičić.

U toku je administrativna provera svih pristiglih predloga projekata, nakon čega će predlozi koji ispunjavaju uslove programa biti upućeni na procenu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.