Ovo je govor učenice iz Zrenjanina o kome priča cela Srbija, svi šokirani šta im je sasula u lice!
Foto: Stock Shutterstock

Naklon do poda, mlada damo

Ovo je govor učenice iz Zrenjanina o kome priča cela Srbija, svi šokirani šta im je sasula u lice!

Pravda ne postoji, jednakost je iluzija! Ovo je uzviknula Jovana Todorović, đak generacije zrenjaninske Gimnazije, kada je zahvaljivala na prigodnoj svečanosti nakon dodele Vukovih diploma
Objavljeno: 07:35h

Učenica Jovana Todorović održala je govor na svečanosti koja je upriličena povodom završetka gimnazije:

Poštovani, pošto mi većinom niste dragi, već posle ovog obraćanja znam da mnoge brine u kom će pravcu ovaj govor otići. No, ne brinite. Obuzdala sam se, ali oni koji me poznaju znaju da to nije bilo nimalo lako. Morala sam da izaberem. Opcija broj 1 – napisati kliše hvalospev, poput onih koje ste slušali prethodnih godina, i pogaziti sebe. Opcija broj 2 – izabrana opcija – ostati verna sebi i reći ono što je poželjno prećutati, ali, naravno, na fin način.

Četiri godine provedene u Zrenjaninskoj gimnaziji bile su pravi niz životnih lekcija. Pravda ne postoji! Jednakost je iluzija! Razlike su nepomirljive, a unutargeneracijska bliskost je davno prevaziđena! Za komforan prolazak kroz Zrenjaninsku gimnaziju poželjno je imati vezu. Savršena parola, koju sam čula od jedne svoje profesorke, jeste: „Imajte vezu, da ne biste bili bezveze!”

Gimnazijalci, i bivši i sadašnji, jako dobro znaju o čemu pričam…Danas ste bili svedoci dodele Vukovih i specijalnih diploma. Zadivljeni ste njihovim brojem, zar ne? Ja nisam. Za učenike, kao i za njihove roditelje, od krucijalne važnosti je da shvate da je diploma samo papir koji služi za izlaganje u vitrini. Diploma je ništa, ako iza nje ne stoji trajno usvojeno znanje. Nevelik je broj nas koji se takvom diplomom možemo pohvaliti. Iz tog razloga prvenstveno želim da se zahvalim jednoj, za mene veoma posebnoj dami. Mom razrednom starešini, profesoru i mentoru, doktoru književnosti – Nataliji Ludoški.

Draga razredna, biti Vaš učenik jeste izuzetna čast i jedno neverovatno dragoceno iskustvo. Vaša stručnost i ljubav prema književnosti izvršili su veliki uticaj na mene. Nepovratno ste me zaljubili u književnost. Hvala Vam na tome. Iz sličnih razloga, iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim i svojoj razrednoj i nastavnici srpskog iz osnovne škole – Vesni Petrović. Zahvaljujem se i veoma autentičnom profesoru logike i filozofije Slobodanu Lisici, na ogromnoj podršci i uvažavanju. Budite sigurni da neću plutati po vodi poput akvaplana, niti biti zamenik noćnog čuvara trafike na periferiji…

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.