ČUJEMO SE U PETAK! Javio se gazda "Leonarda" koji je radnicima KRIŠOM PODELIO OTKAZE
Telefon, Foto: Shutterstock

SRAMOTNO

ČUJEMO SE U PETAK! Javio se gazda "Leonarda" koji je radnicima KRIŠOM PODELIO OTKAZE

Sve do januara 2020. godine zarade u Leonardu su bile redovne

Objavljeno:

Danas smo se čuli s gazdom. Rekao je da će nam se javiti do idućeg petka i saopštiti više detalja i da će se tada znati šta će biti sa fabrikom i radnicima - kaže za "Blic" Irena Tenodi, predsednica sindikata u subotičkoj fabrici „Leonardo“ u kojoj je 60 radnika dobilo otkaz - a da to nisu ni znali.

Tenodi kaže da gazda i dalje tvrdi da želi da nastavi proizvodnju i da ne planira da zatvara fabriku. Ona je jedna od radnica koja je sa kolegama sasvim slučajno saznala da ih je vlasnik fabrike krišom sve odjavio!

- Kada je jedna radnica od ukupno 60 zatražila lekarsku pomoć odbijena je uz objašnjenje da njena zdravstvena knjižica nije overena. Tada smo počeli da se raspitujemo i došli smo do istine koja je bila poražavajuća i zastrašujuća: svi smo bili odjavljeni 5. juna, a da nam to nije javljeno - kaže Tenodi koja je u subotičkoj fabrici obuće radila dve godine.

Svašta smo očekivali, ali ovo ne!

Naša sagovornica kaže da su znali za probleme u matičnoj firmi u Italiji i da su mogli da očekuju otkaze, ali da su bili šokirani načinom na koji se sve dogodilo.

- Potpuno je sve urađeno drugačije nego što smo mogli da očekujemo i mimo zakona. Od 6. juna mi smo tehnološki višak, skinuti smo sa RFZO i PIO. Ne znamo šta dalje. Trebalo je da dobijemo otpremnine, ali niti smo potpisali bilo kakvo rešenje, niti ništa - kaže Tenodi.

Radnici „Leonarda“ su dobili zaradu za mart, ali putni trošak ne i to je ujedno poslednja zarada koju su primili. Od marta i aprila, pojedinci su bili na prinudnom odmoru.

- Pokušaćemo razgovorom da dođemo do rešenja i do isplata svih dugovanja i zarada. Imamo zakonski rok od 60 dana na žalbu. Vlasnik je obavezan da 30 dana nakon davanja otkaza isplati zaostale zarade. Ukoliko to ne ispoštuje podnećemo tužbe – kaže Tenodi.

Tenodi kaže da ih je iznenadilo što nisu dobili obaveštenje o otkazima.

- Nedopustivo je da žena koja je radila više od 10 godina ode u bolnicu i da joj kažu da ne mogu da je prime zbog zdravstvene knjižice. Prvo je trebalo da nam isplati otpremnine, pa onda da nam izda rešenje o tehnološkom višku i na kraju da nas odjavi. A on nas je prvo odjavio. Rešenje još nisam dobila da bih mogla da odem na biro i da se prijavim – kaže Tenodi.

"Rekao nam je da nema para"

Poslednjih šest meseci opisuje tako što kaže da je „sve išlo na reč i dogovor“. Gazda ih je obavestio da nema para.

- Ponuđene su nam opcije, da se odreknemo otpremnine da bi se vratili nazad u fabriku. Neke ženice su to i potpisale, ali većina nije. Ako u oktobru pokrene proizvodnju ne znam koji broj žena bi tu i ostao. S druge strane, ima žena koje imaju preko 60 godina, ko će njih sada zaposliti – kaže Tenodi.

Sve do januara 2020. godine zarade u Leonardu su bile redovne.

- U januaru smo prvi put osetili da je nešto poljuljano. Januarska plata nam je isplaćena u tri dela. Najavili su da će kasniti februarska plata i od marta smo očekivali stabilizaciju. Međutim, kako je krenula situacija sa koronom sve se poremetilo – kaže Irena Tenodi.

Radnici računaju da im vlasnik duguje ukupno 100.000 evra i u tom iznosu su zarade od aprila, putni troškovi, minuli rad, otpremnine koj iznose 10.000 dinara po godini radnog staža.

(Espreso.co.rs & Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.