UKIDAJU SE SOLARIJUMI U SRBIJI?! Ovaj razlog bi mogao da bude presudan
Solarijum, Foto: Printscreen, Youtube

imaju pravo

UKIDAJU SE SOLARIJUMI U SRBIJI?! Ovaj razlog bi mogao da bude presudan

U Srbije od melanoma godišnje oboli oko 600 ljudi, a više od 200 od metastatskog melanoma

Objavljeno:

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) najavilo je danas da će pokrenuti peticiju za potpuno ukidanje korišćenja solarijuma.

"Prošle godine udruženje dermatovenerologa Srbije se izborilo, u cilju prevencije od melanoma, za zabranu korišćenja solarijuma za mladje od 18 godina, a ove godine je UPOOM proširio tu akciju na potpuno ukidanje za sve", rekla je na konferenciji za novinare članica Izvršnog odbora Udruženja za dermatologiju i venerologiju Srbije Lidija Kandolf Sekulović.

U Srbije od melanoma godišnje oboli oko 600 ljudi, a više od 200 od metastatskog melanoma.

Predsednik UPOOM Savo Pilipović istakao je da je to udruženje pokrenulo kampanju "Tamna strana sunca" u okviru koje će se u narednom periodu održati izložbe fotografija pacijenata obolelih od melanoma.

"Na ovim izložbama biće i prikupljani potpisi za peticiju za potpuno ukidanje korišćenje solarijuma, a kampanja će obuhvatiti Valjevo, Zemun, Novi Sad, Niš i Užice", rekao je Pilipović.

On je dodao i da je 1. juna počela primena komboterapije koja je zaokružila terapijske opcije za pacijente obolele od metastatkog melanoma za četvrti stadijum.

"Dostupnost terapije za četvrti stadijum će omogućiti značajno bolje ishode pacijenata, a ono što je takodje potrebno uvesti jeste dodatna terapija posle hiruškog lečenja koja bi smanjila rizik od daljeg širenja bolesti", objasnio je Pilipović.

Predstavnica Nacionalnog tima Euromelanom Danica Tiodorović navela je da je cilj kampanje, koja obuhvata više od 30 zemalja u Evropi, prevencija, rana dijagnoza melanoma i pravovremena i prava terapija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.