DO KRAJA JUNA VREME KAO NA RINGIŠPILU: Nedeljko Todorović otkriva kad prestaje kiša i da li nas čeka pakleno leto
Nedeljko Todorović, Foto: Printscreen

SMENJIVAĆE SE SUNCE I OBLACI

DO KRAJA JUNA VREME KAO NA RINGIŠPILU: Nedeljko Todorović otkriva kad prestaje kiša i da li nas čeka pakleno leto

U Srbiji je na snazi žuti meteoalarm

Objavljeno: 11:16h
Jovana Jovanović

Meteorolog Republičkog hirometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović otkriva kada će se vreme stabilizovati i od kog datuma možemo očekivati visoke letnje temperature.

U narednih nekoliko dana, prema njegovim rečima, očekuju se obilne padavine, a postoji velika verovatnoća da će i druga polovina juna biti kišovita.

Takođe, na snazi je žuti meteoalarm, te se očekuje kiša koja će biti propraćena jakom grmljavinom. Inače, žuti meteoalarm znači da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti na otvorenom prostoru.

foto: Luka Stojanović

Meteorolog Nedeljko Todorović za Espreso.co.rs kaže da će se ovaj kišni period nastaviti u narednih sedam do deset dana. Isto tako, napominje da u regionu postoje uticaji ciklona koji uslovljavaju ovako promenljivo vreme.

foto: Printscreen/Novo jutro

Na osnovu sadašnjeg strujanja iznad Evrope i procene za naredne dane kišni period će se nastaviti bar još 7-10 dana uz mogućnost da se zadrži i do kraja juna. To je prirodna karakteristika našeg podneblja, u većini godina u ovo doba godine (maj-jun) u regionu postoji uticaj ciklona koji uslovljavaju toplo, ali i veoma promenljivo vreme. Zbog toga je jun, uz maj i juli, mesec sa najvećom koliočinom padavina. U nekim godina postoje i odstupanja, tako da padavina ima ili manje, ali ponekad i više", objasnio je Todorović.

foto: Printskrin

Todorović dodaje da su prosečne dnevne temperature ovih dana do trideset stepeni, ali da postoji mogućnost da u narednom vremenskom periodu bude i iznad prosečnih vrednosti.

Temperature ovih dana dostiži vrednosti od 25 do 30 stepeni, što su letnje temperature, tako da jun smatramo za letnji mesec pored jula i avgusta. Do kraja juna može u nekoliko dana da temperature dostigne stepen-dva iznad 30 stepeni, a više vrednosti očekuju se u julu i avgustu. Leto uobočajeno, srednja temperature malo iznad prosečnih vrednosti, više padavina u prvoj polovini leta, dakle, do sredine jula, a manje u drugoj polovini. Ne očekuje se veliki broj ekstremno toplih dana, mislim pre svega na temperature veće od 35 stepeni", objašnjava Todorović.

foto: Beta/Dragan Gojić

Podsetimo, u Srbiji se danas očekuje promenljivo oblačno vreme, mestimično kiša ili pljuskovi s grmljavinom, a samo je jutros i tokom većeg dela prepodneva na jugu i istoku vreme biti uglavnom suvo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće uglavnom slab, zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 12 do 17 stepeni Celzijusa, najviša dnevna od 24 do 28 stepeni.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno, povremeno s kišom ili pljuskovima s grmljavinom. Duvaće uglavnom slab, zapadni i jugozapadni vetar.

Jutarnja temperatura biće oko 16 stepeni Celzijusa, najviša dnevna oko 25 stepeni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.