JA BIH VUKU KARADŽIĆU POLOMILA ONU JEDNU NOGU ŠTO MU JE OSTALA: Užasna poruka srpske tviterašice
Vuk Karadžić, Foto: wikipedia, Twitter printscreen

SKANDALOZNO

JA BIH VUKU KARADŽIĆU POLOMILA ONU JEDNU NOGU ŠTO MU JE OSTALA: Užasna poruka srpske tviterašice

Ova objava je izazvala pažnju brojnih Vukovih poštovalaca

Objavljeno:

Poruka srpske tviterašice je razbesnela mnoge.

Naime, ona je putem tvitera napisala nešto što zaista zvuči skandalozno.

Dakle, Vuk Karadžić važi za jednu veoma važnu ličnost kada je u pitanju srpski jezik i književnost, tako da bi retko ko imao šta o njemu loše da napiše.

Međutim, ipak se ispostavilo da ima.

Upravo, jedna tviterašica je izjavila na ovoj duštvenoj mreži kako bi Karadžiću slomila nogu, ukoliko bi imala priliku da se obračuna sa nekim.

U nastavku je ceo tvit koji možete pročitati:

Podsetimo, Vuk Stefanović Кaradžić (Tršić, 6. novembar 1787 — Beč, 7. februar 1864) je bio srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika.

Vuk je najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine XIX veka. Rođen u vrijeme zlo i mučno, u dane kada se činjaše da je skoro ugašen život srpskog naroda. Vuk je stao na snagu u vrijeme junačko. Stekao je i nekoliko počasnih doktorata. Imao je nekoliko braće i sestara koji su umrli. U tadašnje vreme se verovalo da je to zbog duhova i veštica. Posle smrti dosta njegove braće njegovi roditelji su mu dali ime Vuk da bi to ime oteralo duhove i veštice.

Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku kao pisar i činovnik u Negotinskoj krajini, a nakon sloma ustanka preselio se u Beč, 1813. godine. Tu je upoznao Jerneja Кopitara, cenzora slovenskih knjiga, na čiji je podsticaj krenuo u prikupljanje srpskih narodnih pesama, reformu ćirilice i borbu za uvođenje narodnog jezika u srpsku književnost. Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi. Tako se kao najvažnije godine Vukove reforme ističu 1818, 1836, 1839, 1847. i 1852.

Šta vi mislite o svemu ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.