SFRJ JE HIT NA TVITERU, ZAPAD OTKRIVA KAKVA JE TO DRŽAVA BILA: Ovaj tip je poređao SVE ŠTO GA ODUŠEVLJAVA (FOTO)
Jugoslavija, zemlja koja više nema, Foto: Twitter/Pulp Librarian

NOSTALGIJA

SFRJ JE HIT NA TVITERU, ZAPAD OTKRIVA KAKVA JE TO DRŽAVA BILA: Ovaj tip je poređao SVE ŠTO GA ODUŠEVLJAVA (FOTO)

Ovo je bila zemlja kao nijedna druga

Objavljeno:

Tviteraš Pulp Librarian, čovek sa oko 113.000 pratilaca, podsetio je juče još jednom na, kako kaže jednu "neverovatnu zemlju", Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.

Odvojimo nekoliko momenata da posetimo ponovo ovu neverovatnu državu - Federalnu narodnu republiku Zabave - napisao je prvo.

Onda je podsetio da je Jugoslavija bila "sofisticirana strana socijalizma: više Dži-plan (britanska marka nameštaja), nego petogodišnji plan. Ovo je ilustrovao sa reklamom iz SFRJ za fabriku nameštaja Brest pohišstvo, koja je mogla da stane rame uz rame sa najsavremenijim na Zapadu:

Iako je ruralna Jugoslavija bila veoma ruralna, dodao je, postavivši naslovnu stranu čuvenog "Čika" iz 1971. godine, sa obnaženom lepoticom koja sedi na reli-gumama:

Jugoslovenska arhitektura je "naginjala" ka brutalizmu...

Ali Jugoslavija je u suštini bila baš kao Zapadna Evropa: potrošačko društvo i zemlja kosmopolita. Kao ilustracija za ovu tvrdnju okačeni su naslovna nedeljnika "Studio" sa Kejt Buš i naslovna strip-časopisa Spunk,

On zatim podseća da je najbolji način da se putuje nekadašnjom državom bio u nekom hečbeku - ali ako prvo možete da skinete lepe žene sa haube!

Sledi zatim podsećanje da su žene imale jednake mogućnosti u bivšoj SFRJ, pošto je ona bila socijalistička republika. Kao ilustracija, slika lepotice pored borbenog aviona JNA:

Za hranu u Jugoslaviji kaže da je "hm, interesanta", a na slicu su čuveni Čokolešnik i još čuvenija Vegeta:

A gde je bilo hrane, uvek je sledila čuvena Kokta - narodno gazirano piće:

Jugoslovenska moda je sledila zapadne trendove, kao što se vidi na ovim fotografijama, na kojima dominira Jugoplastika:

Za muziku u SFRJ kaže da je bila eklektični miks popa, panka i "lakih nota". Kao dokaz - VIS Idoli i Zlatko Pejaković u izdanju iz 1977. godine:

Onda je podsetio na jednu činjenicu: Ako su Jugosloveni išta voleli, to je bila kućna tehnika - bili smo ludi za gedžetima:

Jugoslavija je bila i jedna od vodećih zemalja kad je reč o "bumu" kućnih računara:

Podsetio je i da je Jugoslavija bila jedna od retkih zemalja koja je proizvela sopstveni mikroračunar - Galaksiju, "čudo od 4kb" - lako za sklapanje i zabavno za korišćenje.

"Kao što vidite, Jugoslavija je bila kao i ostatak Evrope: isti hobiji, iste strasti, isti ljudi...

Sledeća stvar koju je okačio je "super-kolor poster Pola Kinga", iz "Džuboksa", uz komentar "i kao što svi znamo, popularna kultura ne poznaje granice. Pogotovo kad je reč o super-kolor posteru".

Na kraju, još jedna naslovna "Čika" i tri devojke koje skaču na balonima, uz jedno "zbogom Jugoslaviji: zabava, zezanje i samo malo kolektivnog planiranja!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.