SRĐA JANKOVIĆ UPOZORIO SVE GRAĐANE SRBIJE: To vam uopšte nije GARANCIJA
Imunolog o koroni, Foto: printscreen

koroni nema kraja

SRĐA JANKOVIĆ UPOZORIO SVE GRAĐANE SRBIJE: To vam uopšte nije GARANCIJA

Postoje situacije da se neko zarazi, preboli infekciju, ali zato služe antitela

Objavljeno:

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da nema garancije da se osoba ne može zaraziti virusom korona iako ima antitela, te da u tom smislu još uvek preciznog odgovora nema.

"To niko ne može da garantuje. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i kod infekcija virusa korona, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita sto postotna i da je efikasna kod svake osobe", rekao je Janković za TV Pink.

Kako kaže, postoje situacije da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela, napominujući da su ti slučajevi retki.

Janković ističe da se dešava i da se onaj ko je preležao Kovid-19, zarazi ponovo, dodajući da se u tom slučaju još nije dobio odgovor da li je virus nestao iz organizma pa opet došao, ili je samo zaostao u organizmu.

"Koronavirusi mogu neko vreme da ostanu i nakon što simptomi prestanu", precizirao je Janković.

On naglašava da potencijal za novo razbuktavanje epidemije postoji dokle god imamo osetljivu populaciju, te da trenutno postoje "džepovi" u kojima se otkrivaju zaraženi, uglavnom bez simptoma.

Ističe da je fizička distanca i dalje najvažnija mera i da drastično smanjenje kontakata obezbeđuje da ne dođe do razbuktavanja epidemije, napominjujući da ponovni uzlazni tok epidemije nije nemoguć.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.