DANAS SU SVETA TROJICA: Vernici ukrašavaju kuću sa ovim ukrasima koje pronađu napolju!
Sveta trojica, Foto: Wikipedia

VERSKI PRAZNIK

DANAS SU SVETA TROJICA: Vernici ukrašavaju kuću sa ovim ukrasima koje pronađu napolju!

Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja

Objavljeno: 07:42h

Danas vernici slave dan Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve. Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom.

Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica.

Posvećena je Silasku svetoga Duha na apostole, proslavlja se kao rođendan Crkve. Učenici sina Božijeg progovorili su tada mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli su po celom svetu da propovedaju hrišćanstvo.

Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja.

Najavljuje Petrovski post koji ove godine počinje 15. juna i traje do 11.jula. Tokom molitve, narod u hramovima plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Svete Trojice krsna su slava mesta i gradova, česte zavetine. U mnogim mestima organizuju se litije.

Slavi se i kao krsna slava, prvi ili drugi dan. Slava su, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, slava Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.