PREOKRET, IPAK POMILOVANJE ZA DESANKU MAKSIMOVIĆ? Oglasio se ministar ŠARČEVIĆ
Ministar prosvete o Desanki i udžbeniku, Foto: printscreen

neizvesno

PREOKRET, IPAK POMILOVANJE ZA DESANKU MAKSIMOVIĆ? Oglasio se ministar ŠARČEVIĆ

Kako je objasnio, predlog Zavoda treba da bude upućen Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

Objavljeno: 15:09h

Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", nije konačna, kazao je za Tanjug ministar prosvete Mladen Šarčević, i dodao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost..

foto: Wikipedia

Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

"Oni moraju da obrazlože svoju odluku i da je dostave Savetu. Tada, ako bude prihvaćena, odluka se šalje ministarstvu", kazao je Šarčević i dodao da je tražio da mu se dostavi taj dokoment.

- Sigurno kao ministar neću dozvoliti da bude smanjen, nego se zalažem da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu - kazao je ministar za Tanjug.

- Zavod je stručno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem - objasnio je Šarčević.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.