USKORO GRADSKE PLAŽE KREĆU SA RADOM: Ovog leta ćemo moći da se kupamo na Adi i Štrandu, ALI POD NOVIM PRAVILIMA
Ada Ciganlija, Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

od sada malo drugačije

USKORO GRADSKE PLAŽE KREĆU SA RADOM: Ovog leta ćemo moći da se kupamo na Adi i Štrandu, ALI POD NOVIM PRAVILIMA

Jedna od mera koje je doneo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je ta da plažni inventar mora biti dezinfikovan nakon svakog posetioca

Objavljeno:

Sve gradske plaže širom Srbije biće otvorene najkasnije do 25. juna, ali kupanje i sunčanje biće prilagođeno novim uslovima posle epidemije korone.

Dezinfekcija na plaži Kupalište na Adi Ciganliji, kako je najavljeno, u Beogradu biće otvoreno 13. juna, a ležaljke i peškiri ovog leta moraće da budu udaljene bar 1,5 metara jedna od druge. Istu distancu treba da drže i kupači u vodi.

Jedna od mera koje je doneo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je ta da plažni inventar mora biti dezinfikovan nakon svakog posetioca. Osim propisane distance od 1,5 metara, sve sanitarne prostorije obavezno moraju biti opremljene toaletnim papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku. Kante za smeće u toaletima moraju biti beskontaktne, sa poklopcima.

- Takođe, kante moraju biti postavljene svudapo Adi Ciganliji i potrebno je redovno ih prazniti - kažu u Zavodu za javno zdravlje.

Pored toga, lekari apeluju da svako onaj ko ima bilo kakve simptome, ne dolazi na kupanje, a gostima plaže preporučuju obavezno tuširanje pre i posle kupanja u jezeru, kao i često pranje i dezinfekciju ruku kako bi se rizik od zaraze koronom sveo ma minimum.

Iste ovakve stroge mere važiće i na novosadskom Štrandu, gde je takođe preporuka da razmak izmedu kupača i ležaljki bude metar i po, a slične preporuke donete su iza kupanje na jezerima širom Srbije.

Kupanje na novosadskom Štrandu dozvoljeno je već od kraja maja. Neposredno pre zvaničnog početka sezone Institut za javno zdravlje Vojvodine izašao je sa nizom preventivnih mera.

- Posetioci Štranda trebalo bi da jedni od drugih budu udaljeni 1,5 metara, kako na plaži, tako i u vodi. Ležaljke i druga sedeća mesta na kupalištu i na plaži moraju biti na istoj razdaljini. Na 100 metara kvadratnih u jednom trenutku preporučeno je da bude maksimalno 15 posetilaca. Sredstva moraju postojati na nekoliko mesta na plaži, a jako je važno da plažni inventar bude dezinfikovan nakon svakog posetioca - rekli su stručnjaci Instituta i dodali.

- Istaknuta su i obaveštenja sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati, a preko razglasa povremeno se emituju poruke kako bi se posetioci podsetili na neophodno održavanje fizičke distance i poštovanje drugih opštih mera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.