OSMACI SU NA PROBI MALE MATURE IMALI PROBLEM OKO OVE DVE STVARI: Evo šta im je zadalo muke!
Đaci su prošli još jedan krug testiranja, ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

još jedan krug

OSMACI SU NA PROBI MALE MATURE IMALI PROBLEM OKO OVE DVE STVARI: Evo šta im je zadalo muke!

Zadatke zatvorenog tipa, gde su ponuđeni odgovori, pregleda softver, a zadatke otvorenog tipa gde đaci treba da napišu tačan odgovor pregledaju nastavnici.

Objavljeno:

Osmaci su juče zaokružili i poslednji krug testiranja pred polaganje male mature - oni su dan pre uradili test iz srpskog, kao i kombinovani kod kuće, a juče su u školskim klupama rešavali zadatke iz matematike.

U Osnovnoj školi "Skadarlija" u Beogradu đaci su već u 7.15 zauzeli svoja mesta u učionicama.

Zbog virusa korona 46 đaka završnog razreda raspoređeno je u pet učionica, tako je poštovana mera distance, ali i smanjena mogućnost bilo kakvog prepisivanja.

Direktorka OŠ "Skadarlija" Mirjana Sloboda kaže da je proba male mature organizovana u skladu sa uputstvom koje je stiglo iz Ministarstva prosvete.

- Svi đaci su vratili urađene testove iz srpskog jezika i kombinovani test, ipak su to odgovorni, mladi ljudi. Kada smo radili pripremu, kada smo lepili identifikacione nalepnice i popunjavali podatke, nije bila nijedna greška, tako da smo zadovoljni - navodi Sloboda.

Đaci, dežurni nastavnici, supervizori svi su dobili precizna uputstva o celoj proceduri. Đaci koji su rešavali test na klupama mogu da imaju olovke, školski pribor i vodu, dok su mobilne telefone morali da ostave van učionice.

Novina ove godine je što će pregledanje testova biti digitalno. Proba male mature prilika je da se đaci upoznaju sa procedurama koje ih čekaju na završnom ispitu, ali i da se testira softver koji će da se koristi na završnom ispitu.

- Testovi se pregledaju na drugačiji način. Skeniraju se u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Postoje pitanja otvorenog i zatvorenog tipa. Većinu pitanja pregleda softver, ali ostaje određena pitanja koje je neophodno da pregleda profesor i oni će biti pregledani elektronski - pojašnjava Sloboda.

Zadatke zatvorenog tipa, gde su ponuđeni odgovori, pregleda softver, a zadatke otvorenog tipa gde đaci treba da napišu tačan odgovor pregledaju nastavnici.

- Ono što je dobro i što nas ubeđuje da će biti pravično jeste što svaki zadatak otvorenog tipa pregledaju dva nastavnika. Ukoliko ima neslaganja u proceni odgovora, onda se komisijski određuje da li je odgovor tačan - pojasnila je Sloboda.

Probni testovi iz matematike, srpskog i kombinovani za Anđelu Vučković, svršenu osmakinju iz Sevojna, nisu bili teški. Ako mala matura po zahtevnosti bude slična probi, ova devojčica se nada da će osvojiti veliki broj bodova. A od mogućih 60 iz OŠ "Aleksa Dejović", ona nosi 58,88.

Izuzev dvadesetog zadatka, priča Anđela o testu iz matematike, ostali zadaci nisu bili teški.

- Taj poslednji je bio komplikovan, on je za đake naprednog nivoa, i tražio je više koncentracije jer je trebalo izračunati određeni procenat. Mnogo je bilo jednostavnih zadataka u kojima je, na primer, trebalo očitati grafikon i zapisati tačan odgovor od ponuđenih u tabeli. Mogla sam i bolje, ali generalno sam zadovoljna kako sam uradila - kaže Anđela.

Od starijih drugara je čula da su probni testovi obično bili teži od pravih. Ne bi imala ništa protiv da na maloj maturi budu zadaci ove težine. Kako iz matematike tako i na ostala dva testa. Iz srpskog i kombinovani, za razliku od matematike koji su radili u školi, budući srednjoškolci su rešavali od kuće.

- Srpski je bio baš lak, sa izuzetkom poslednja tri pitanja koja su zahtevala malo više razmišljanja i koja su bila vezana jedan za drugi. Dobili smo odlomak iz "Boja na Kosovu" Ljubomira Simovića i trebalo je da odgovorimo zašto je car Lazar uoči bitke govorio da će ovo biti najveća pobeda nad Turcima iako je znao da će Srbi masovno izginuti. Tu sam potrošila malo više vremena. Ništa teži nije bio ni kombinovani test, u kome su podjednako bili zastupljeni svi predmeti i gradivo iz svih razreda. Možda je istorija bila malo teža, konkretno pitanje koje delo je napisano ćirlicom u 12. veku. Tačan odgovor je bio Miroslavljevo jevanđelje, ali bunilo nas je što o tome nismo učili iz istorije nego smo se toga dotakli samo jednom na času srpskog - navodi Anđela.

Sličnog mišljenja su i njeni vršnjaci iz Niša. Kako kažu što se zadataka tiče, oni nisu bili teški, jedino što im je bilo čudno je što nisu svi u istoj sali kao što se polaže svake godine.

- Zadaci nisu bili teški, sve je bilo onako kako sam očekivao, jedino geometrija zahteva više razmišljanja, kao i više vremena. Zadatak sa zapreminom kupe me je malo izmorio, ali sve u svemu ja sam zadovoljan. Ništa nije teško - podelio svoja iskustva za Blic jedan osmak OŠ "Dušan Radović" iz Niša.

Testovi se pregledaju do kraja radne nedelje

Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu i direktorka OŠ "Vasa Stajić", kaže da su učenici dan pre svega detaljno prošli čitavu proceduru, na koji način će polagati malu maturu.

- Na završnom ispitu iz matematike imali su dva sata da reše dvadeset zadataka i kako kažu nastavnici, sve je proteklo u najboljem redu i mi smo zadovoljni. Deca su lepo rešavala zadatke, bilo ih je najviše po devetoro u učionici - rekla je Pastonjicki.

Kako su objasnili za Blic, testovi iz maternjeg danas se pregledaju, u četvrtak iz matematike, a u petak iz kombinovanog.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.