NIŠTA OD EKSKURZIJA U INOSTRANSTVU: Putovanja samo po Srbiji i Republici Srpskoj, I TO SA MASKAMA
Eksurzija, Foto: Vladimir Šporčić

đaci razočarani

NIŠTA OD EKSKURZIJA U INOSTRANSTVU: Putovanja samo po Srbiji i Republici Srpskoj, I TO SA MASKAMA

Aleksandar Seničić, direktor Jute naveo je da je ove godine zbog epidemije korona virusa otkazano oko milion i dvesta hiljada noćenja

Objavljeno:

Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja. Ipak, maturanti će, ukoliko su imali predviđene ekskurzije u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji ili u Republici Srpskoj.

Aleksandar Seničić, direktor Jute (Nacionalna asocijacija turističkih agencija), naveo je da je ove godine zbog epidemije korona virusa otkazano oko milion i dvesta hiljada noćenja u domenu đačkog turizma, ekskurzija i rekreativnih nastava, piše RTS.

- Novac je uglavnom prebačen hotelijerima i svi imamo problem i jedva čekamo da nešto radimo, ali ne pod uslovima koji ne bi bili sigurni - rekao je Seničić, gostujući u Jutarnjem programu.

Maturanti ove godine neće moći na ekskurzije u inostranstvo, a oni koji su planirali mogu da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji ili Republici Srpskoj.

Na pitanje šta će biti sa onima koji su platili ekskurzije, Seničić kaže da postoji mogućnost da se one realizuju do kraja avgusta i da ima interesovanja.

- Imamo dosta grupa gde su roditelji platili, a škole nisu prebacile baš sva sredstva - rekao je Seničić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je rekao da postoji mogućnost da se novac čak vrati, ali pod određenim uslovima.

Vreme za putovanja

- Mi imamo uredbu koja je to regulisala. Ti uslovi, kada je reč o roditeljima, nisu tako sjajni, morali bi da čekaju kao i ostali turisti do kraja 1. januara 2022. godine - objasnio je Seničić.

Taj rok, kaže Seničić, pokušaćemo da pomerimo koliko je to moguće za završne razrede srednjih škola.

- Recimo, đaci koji će ove godine upisati četvrtu godinu, s obzirom na to da imamo uredbu o zamenskim putovanjima, škola putovanje ugovara sa istim organizatorom i od novca od kojeg prihoduje, u stvari vraća novac roditeljima koji su uplatili. Nadamo se da bi do kraja ove godine mogle da se izmire te obaveze - rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, to je jedan od modela, a najbolje bi bilo da se Savet škole, direktori i agencija dogovore.

Prva grupa rekreativaca kreće na put

Seničić je rekao da ovih dana kreću prve grupe učenika na rekreativnu nastavu i da su objekti u kojima će boraviti provereni, dezinfikovani i sertifikovani. Deca u autobusima moraju da nose maske, da imaju sredstva za dezinfekciju ruku, na određena vrata će ulaziti, a na određena izlaziti.

Sobe koje su imale 10 kreveta, sada će biti smanjene na šest, rekao je Seničić i dodao da će sve to kontrolisati nadležne službe. Konobari će služiti obroke, a deca će sedeti na većem razmaku.

- U svakom objektu biće i lekari koji će voditi računa o deci - rekao je Seničić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.