OGLASIO SE ŠARČEVIĆ: Otkrio je koliko je zapravo zadovoljan organizacijom onlajn nastave
Ministar prosvete Mladen Šarčević, Foto: Beta

sve je kako treba

OGLASIO SE ŠARČEVIĆ: Otkrio je koliko je zapravo zadovoljan organizacijom onlajn nastave

Šarčević je rekao da je onlajn nastavom bilo obuhvaćeno i "čak 88 odsto romske dece"

Objavljeno:

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je taj resor "besprekorno organizovao" onlajn nastavu tokom epidemije korona virusa, navodeći da je nastavom bilo obuhvaćeno 99 odsto srednjoškolaca i 99,3 odsto osnovaca.

Šarčević je rekao da je onlajn nastavom bilo obuhvaćeno i "čak 88 odsto romske dece".

"To su rezultati iznad naših očekivanja. Apsolutno smo sve uradili besprekorno", rekao je Šarčević u Nišu prilikom obilaska zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta čiji će kapacitet biti proširen izgradnjom nove lamele od 3.000 kvadrata. Ministar je podsetio da je onlajn nastava završena krajem maja a da su od 1. juna škole za osmake organizovale probni završni test.

"Matura je sada unapredjena, testovi imaju kodove po kojim se radi digitalni pregled. Pregled testova je takodje potpuno digatalizovan čime se povećava bezbednost testova i testiranja", kazao je Šarčević.

Naveo je da je sada mogućnost da deca na maturi prepisuju najmanja, jer će ih kako je rekao, biti po petoro, šestoro u učionicama, uz dovoljan broj supervizora.

"Zadnjih godina imamo pokazatelje da su u nekim školskim upravama skloni manipulacijama. Tamo smo preduzeli jače mere opreza", izjavio je ministar.

Najavio je da će za dve godine osnovci testove polagati digitalnim putem, preko kompjutera. On je podsetio da su nedavno odobrene djačke ekskurzije, uz mere opreza i dodao da su ostavljenje sve mogućnosti kako bi bile realizovane.

"Ko kaže vratite mi novac, biće mu vraćene pare, ali je država dala rok za isplatu do januara 2022. godine.Roditelji mogu da uzmu zamensko putovanje ili vaučer. Nećemo gledati one standarde koji su propisani, tipa ako se ide na rekreativnu nastavu da mora iz jednog odeljenja da bude 80 odsto dece, gledaćemo generacije, ukoliko imate pet odeljenja i imate dovoljno dece da napravite tri grupe neka te grupe odu", rekao je Šarčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.