UROŠ VASILJEVIĆ (12) JE PONOS SRBIJE: Sve je počelo kad je kao mali gledao SLAGALICU! (FOTO)(VIDEO)
Drugarima iz odeljenja često pomaže prilikom rešavanja nekih zadataka, Foto: RINA

KAPA DOLE

UROŠ VASILJEVIĆ (12) JE PONOS SRBIJE: Sve je počelo kad je kao mali gledao SLAGALICU! (FOTO)(VIDEO)

Drugarima iz odeljenja često pomaže prilikom rešavanja nekih zadataka

Objavljeno: 02.06.2020. 11:03h
  • 48

Uroš Vasiljević iz Požege nema ni punih 12 godina, ali zato u glavi kao da ima savršeno tačan digitron. Ovaj dečak bez problema za samo nekoliko sekundi pomnoži trocifrene brojeve, a rezulat koji se meri desetinama hiljada tačan je do poslednje cifre.

"Kao mali dečak počeo sam da gledam Slagalicu, a najdraža igra mi je bila ona sa brojevima, počeo sam da računam i svidelo mi se. Baka mi je prvo objasnila osnovne opracije, a onda sam naučio i tablicu množenja. Shvatio sam da mi je to izuzetno interesantno, pa sam množio i tako se igrao. Svaki novi broj za mene je bio izazov", priča Uroš za RINU.

Požeški malac genijalac odličan je učenik petog razreda, iz matemetike ima čistu peticu, a pored množenja velikih brojeva čak pre šeste godine znao da je čita i latinicu i ćirilicu. Iako još uvek dečak, ozbiljno igra šah, a na brojnim turnirima i matemtačkim takmičenjima osvajao je vredne nagrade. Kako kaže, logiku za brzo računanje je sam pronašao u glavi i koliko god se trudio, ne može da je objasni onima koji su radi da nauče isto ono što zna i on.

foto: RINA

"Često se dešava da dok igram neku igricu, ili gledam televiziju, ja u sebi računam brojeve i tako se igram. To mi je za sada omiljena zabava. Mogu da množim i brojeve sa pet, šest cifara ali sa manjim brojem, ali trudim se da i za to pronađem svoju prečicu, pa da množim iz glave i petocifren broj sa petocifrenim", rekao je Uroš.

foto: RINA

Drugarima iz odeljenja često pomaže prilikom rešavanja nekih zadataka, a isto je i kad dođe kući, jer mlađa sestra ne barata brojevima i računskim radnjama kao on.

foto: RINA

"Jednom se desilo da je čak i svog nastavnika matematike ispravio, dok je radio zadatak na tabli. Uroš je uvideo grešku i sugerisao mu, nastavnik je pohvalio njegov telenat. Od malena smo ga samog slali u prodavnicu, uvek je odlično baratao i sa novcem ", kaže ponosna majka Snežana.

foto: RINA

Otac Nikola takođe je ponosan na svog sina i nada se da će njegov nesporni matematički talenat i dalje da se razvija. U šali kaže, da taj gen nije imao od koga da nasledi i da je Uroš najbolji matematičar u porodici.

foto: RINA

"Sve to je išlo postepeno. Prvo je množio dvocifrene brojeve sa dvocifrenim, a onda je mogao sam iz glave da množi i mnogo veće brojeve. Prvo smo bili iznenađeni i proveravali smo ga sa digitronom i uvek je sve bilo tačno, možda samo ponekad bi mu se potkrala neka mala greška u velikim rezultatima. On nama pokušava da objasni kako to računa, ali verujte to zvuči toliko komplikovano, ta njegova logika", kaže Nikola.

foto: RINA

Kad poraste, Uroš želi, kako je rekao, da bude direktor, a do tada se nada da će uspeti da osvoji jednu Maju, sa kojom se druži od malih nogu.

Bonus video:

(Espreso.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media