U 5 UČIONICA 46 ĐAKA, NISU MOGLI DA PREPISUJU! Osmaci danas radili test iz matematike u okviru PROBE MALE MATURE
U osnovnoj školi "Skadarlija" u Beogradu, đaci su već u 7.15 zauzeli svoja mesta u učionicama., Foto: Dragana Udovičić

POČELO JE

U 5 UČIONICA 46 ĐAKA, NISU MOGLI DA PREPISUJU! Osmaci danas radili test iz matematike u okviru PROBE MALE MATURE

U osnovnoj školi "Skadarlija" u Beogradu, đaci su već u 7.15 zauzeli svoja mesta u učionicama.

Objavljeno:

Učenici osmog razreda danas rešavaju test iz matematike u okviru probe male mature.

Juče su u školama preuzeli testove iz srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani test, koje su uradili kod kuće i danas popunjene vratili u školu. Test iz matematike rade u školskim klupama.

U osnovnoj školi "Skadarlija" u Beogradu, đaci su već u 7.15 zauzeli svoja mesta u učionicama.

Zbog virusa korona 46 đaka završnog razreda raspoređeno je u pet učionica, tako je poštovana mera distance, ali i smanjena mogućnost bilo kakvog prepisivanja.

Direktorka OŠ "Skadarlija" Mirjana Sloboda kaže da je proba male mature organizovana u skladu sa uputstvom koje je stiglo iz Ministarstva prosvete.

- Svi đaci su vratili urađene testove iz srpskog jezika i kombinovani test, ipak su to odgovorni, mladi ljudi. Juče kada smo radili pripremu, kada smo lepili identifikacione nalepnice i popunjavali podatke nije bila nijedna greška, tako da smo zadovoljni - navodi Sloboda.

foto: Pixabay

Đaci, dežurni nastavnici, supervizori svi su dobili precizna uputstva o celoj proceduri. Đaci koji rešavaju test na klupama mogu da imaju olovke, školski pribor i vodu, dok su mobilne telefone morali da ostave van učionice.

Novina ove godine je što će pregledanje testova biti digitalno. Proba male mature prilika je da se đaci upoznaju sa procedurama koje ih čekaju na završnom ispitu, ali da se i testira softver koji će da se koristi na završnom ispitu.

- Testovi se pregledaju na drugačiji način. Skeniraju se u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Postoje pitanja otvorenog i zatvorenog tipa. Većinu pitanja pregleda softver, ali ostaje određena pitanja koje je neophodno da pregleda profesor i oni će biti pregledani elektronski - pojašnjava Sloboda.

Zadatke zatvorenog tipa, gde su ponuđeni odgovori, pregleda softver, a zadatke otvorenog tipa gde đaci treba da napišu tačan odgovor pregledaju nastavnici.

- Ono što je dobro i što nas ubeđuje da će biti pravično, jeste što svaki zadatak otvorenog tipa pregleda dva nastavnika. Ukoliko ima neslaganja u proceni odgovora onda se komisijski određuje da li je odgovor tačan - pojasnila je Sloboda.

Mala matura biće organizovana 17, 18. i 19. juna. Na malu maturu moraju da izađu svi učenici, jer je to kruna osmogodišnjeg školovanja. Broj osvojenih bodova važan je zbog upisa u željenu srednju školu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.