OVAKO ĆE IZGLEDATI POLAGANJE MATURE U DOBA KORONE: U učionicu samo sa maskama, POPRAVLJANJE OCENA od danas
polaganje mature, Foto: Dragan Udovičić

ovako će to izgledati

OVAKO ĆE IZGLEDATI POLAGANJE MATURE U DOBA KORONE: U učionicu samo sa maskama, POPRAVLJANJE OCENA od danas

Umesto na šest stolica u isto vreme, đaci će raditi na dve

Objavljeno:

Stečeno znanje učenici završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija, imaće priliku da pokažu na teorijskom i praktičnom delu maturskog ispita, koji će se održati od 3. do 12. juna.

Zbog aktuelne situacije, polaganje praktičnog dela maturskog ispita za učenike srednjih stručnih škola biće u kabinetima i učionicama, a ne u salonima, bolnicama, radionicama... Na polaganju, učenici i profesori moraće da nose zaštitne maske, a u učionici ili kabinetu može biti najviše 11 osoba, računajući učenike i članove komisije, pišu "Novosti".

Prema rečima Dragutina Miličića, direktora Turističke škole u Novom Beogradu, završni ispit biće organizovan u školi u kabinetu za kuvare od 120, i kabinetu za usluživanje od 90 kvadrata.

- Umesto na šest stolica u isto vreme, đaci će raditi na dve, uz poštovanje mere zaštite. Članovi komisije moraju da drže fizičku distancu od dva metra. Imamo dovoljno prostora, tako da neće biti problema da to organizujemo - kaže za "Novosti" Veselinka Životić, direktorka beogradske Škole za negu lepote.

Direktor Medicinske škole "Beograd" Predrag Jovanović, kaže da će đaci maturski ispit polagati u školi gde imaju najsavremenije lutke koje u potpunosti mogu da zamene bolesnike, a za fizioterapeute je moguće da i sami đaci budu "pacijenti".

I u Medicinskoj školi u Zemunu matura će, ove godine, biti po istom principu. Prema rečima direktorke Radice Stojanović, učenici su tokom školovanja imali veliki broj časova praktične nastave, tako da su već u drugom razredu naučili da daju injekcije, infuziju, previjaju...

Popravka ocena za srednjoškolce

Od 1. juna, uz mere zaštite, dezinfekciju škola i ograničen broj učenika, kreću aktivnosti u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena, do organizovanja velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna. U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena.

Nakon ocenjivanja, datumi od 3. do 6. juna su rezervisani za polaganje velike mature, odnosno kako se to najčešće naziva odbrana rada. Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun kada je prijavljivanje za željeni fakultet.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da maturanti od ponedeljka 1. juna imaju šansu da usmeno odgovaraju i poprave svoje ocene.

- Imamo određen broj učenika koji misle da imaju mnogo manju ocenu nego onu koju bi voleli, pa koriste mogućnost da se žale. Maturski ispiti biće organizovani od 3. juna. Kada je reč o gimnazijama, polaže se matematika ili maternji jezik, te engleski. Najčešće to budu srpski i engleski, koji se polažu u dva dana, od 3. do 6. juna. Nakon toga, do 12. juna biće organizovana odbrana maturskog rada koju su učenici poslali preko mejla - rekao je Markov.

Oni mlađi srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, napuste školu. Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.