DANAS CEO SVET PRIČA O PRAVIMA DECE: Evo kako zapravo žive najosetljiviji u Srbiji! OVO JE NAŠ NAJVEĆI PORAZ (FOTO)
Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj 1925. godine u Ženevi, 1. jun proglašen je kao Međunarodni dan dece, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

MEĐUNARODNI DAN DETETA

DANAS CEO SVET PRIČA O PRAVIMA DECE: Evo kako zapravo žive najosetljiviji u Srbiji! OVO JE NAŠ NAJVEĆI PORAZ (FOTO)

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj 1925. godine u Ženevi, 1. jun proglašen je kao Međunarodni dan dece

Objavljeno:

Mnoge države širom sveta danas obeležavaju Međunarodni dan deteta. Iz Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) kažu da ovo ne treba mešati sa Svetskim danom deteta, 20. novembar, kada se obeležavaju godišnjica usvajanja i Deklaracije i Konvencije o pravima deteta.

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj 1925. godine u Ženevi, 1. jun proglašen je kao Međunarodni dan dece.

Deca čine oko 17% stanovništva Srbije. Ima ih preko milion.

Nažalost, mnoga deca u Srbiji žive na ulici, bez krova nad glavom. Ovo je zapravo naša realnost.

foto: Nebojša Mandić

Mreža organizacija za decu Srbije i Centar za prava deteta ističu da problemi koji pogađaju gotovo svako dete u Srbiji zahtevaju neodložna sistematska rešenja, strateški pristup, veća i odgovarajuća izdvajanja za zaštitu i ostvarenje prava deteta.

Položaj dece u Srbiji je dodatno narušen krizom izazvanom pandemijom KOVID-19, što se posebno odražava na decu iz najosetljivijih grupa – decu sa smetnjama u razvoju, decu migrante, romsku decu, decu koja žive i rade na ulici, decu sa HIV-om/AIDS-om, decu pripadnicima LGBTI populacije, decu iz jednoroditeljskih porodica i porodica bez prihoda ili sa niskim primanjima i dr.

Veoma smo zabrinuti što najavljivani ključni zakoni, kao što su Zakon o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, Zakon o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, nisu usvojeni.

Nažalost, u Planu rada Vlade Republike Srbije za 2020. nije predviđeno da se među aktima koje Vlada predlaže Narodnoj skupštini nađe i Predlog zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, što su predviđali planovi za prethodne dve godine.

Pored toga, nedostaju nam važni strateški dokumenti, Nacionalni plan akcije za decu, koji je istekao 2015. godine, i Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, čije je usvajanje najavljeno u narednom periodu.

Mnoge porodice se suočavaju sa mnogobrojnim teškoćama, kao što su: nedostatak podrške u zajednici, zatvaranje škola i vrtića, onemogućen pristup uslugama socijalne zaštite i podrške, nemogućnost zadovoljavanja osnovnih životnih potreba i socijalna izolacija.

foto: Facebook/Lidija Vukicevic

Otvorena su i pitanja dostupnosti i pravednosti obrazovanja koje se u toku pandemije odvija na daljinu, preko kanala javnog servisa i interneta: da li sva deca imaju pristup internetu, da li sva deca imaju računar i/ili pametni telefon koji može da podrži različite aplikacije za učenje na daljinu, da li roditelji/staratelji mogu da pruže adekvatnu podršku u savladavanju gradiva deci, da li maturanti mogu da iznesu teret koji je pred njima i da li su učestvovali u odlukama koje se njih tiču, itd.

Ova kriza je još jednom pokazala koliko su deca na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite ranjiva i u većem zdravstvenom riziku posebno sada kada se preporučuje fizička distanca i zabranjuje okupljanje većeg broja osoba u zatvorenom prostoru.

Zato pozivamo Vladu Republike Srbije, posebno u vremenu kada se suočavamo sa aktuelnom pandemijom i njenim dugoročnim posledicama, da hitno planira i preduzme mere koje će biti usmerene na sistemsko i kontinuirano obezbeđivanje resursa za osnaživanje i podršku dece i porodica, a posebno onih koji pripadaju najranjivijim grupama.

foto: Profimedia

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.