NA DANAŠNJI DAN JE SRBIJU OBASJALO PRAVOSLAVLJE: Stefan Nemanja i monah Sava počeli su izgradnju OVE SVETINJE
Manastir Hilandar, Foto: Printscreen/youtube

pročitajte

NA DANAŠNJI DAN JE SRBIJU OBASJALO PRAVOSLAVLJE: Stefan Nemanja i monah Sava počeli su izgradnju OVE SVETINJE

Župan Stefan Nemanja je, godinu dana nakon što ga je obnovio sa sinom Rastkom, 1199. godine umro u ovom manastiru

Objavljeno:

Na današnji dan 1198. godine vizantijski car Aleksije III Anđeo odobrio je srpskom velikom županu Stefanu Nemanji (1113 - 1199), tada već uveliko monahu Simeonu, i njegovom sinu, monahu Savi (oko 1175 - 1236), da na ruševinama drevnog Hilandariona podignu novi manastir na Svetoj Gori - srpski Manastir Hilandar.

Župan Stefan Nemanja je, godinu dana nakon što ga je osnovao sa sinom Rastkom, 1199. godine umro u ovom manastiru. Stefan Nemanja i Rastko su bili oni koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu.

Hilandar je četvrti po redu u hijerarhiji svetogorskih manastira i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. veka i danas broji više od 50 monaha, navodi se na portalu ovog manastira.

U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona i fresaka, tako da on u današnje vreme predstavlja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih 19 svetogorskih manastira, nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom planine Atos.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.