LUTOVAC PRAVI ČISTKU: IO DS suspendovao sedam članova Statutarne komisije
Iz DS dodaju da su oni tako praktično sprečavali i ometali i neophodnu reformu DS-a koju su predsednik stranke Zoran Lutovac i sadašnje stranačko rukovodstvo najavili i obećali članovima stranke na poslednjoj izbornoj skupštini, Foto: Beta/Emil Vas

NANELI ŠTETU

LUTOVAC PRAVI ČISTKU: IO DS suspendovao sedam članova Statutarne komisije

U saopštenju demokrata se ne pominju imena suspendovanih članova Statutarne komisije

Objavljeno: 31.05.2020. 12:02h
  • 2

Izvršni odbor Demokratske stranke (DS) suspendovao je u subotu na godinu dana sedmoro članova Statutarne komisije stranke, jer su u proteklom periodu grubo kršili njen Statut, programska načela i stranke, i tako svojim postupcima naneli štetu njenom ugledu, saopšteno je večeras iz DS-a.

Kako se navodi u saopštenju, tih sedmoro članova Statutarne komisije već duže vreme svesno krše ovlašćenja tog organa i donose nestatutarne odluke kojim pokušavaju da spreče sprovođenje legalnih i legitimnih odluka najviših stranačkih organa.

Iz DS dodaju da su oni tako praktično sprečavali i ometali i neophodnu reformu DS-a koju su predsednik stranke Zoran Lutovac i sadašnje stranačko rukovodstvo najavili i obećali članovima stranke na poslednjoj izbornoj skupštini.

Pozivajući se na pravo Statutarne komisije da tumači norme u stranačkim aktima, ova grupa članova DS je, kako se navodi, sama proizvoljno propisala norme koje inače uopšte ne postoje u stranačkom statutu i drugim aktima i čije donošenje nije u nadležnosti stranačkog organa čiji su članovi.

"Na taj način su se ovi članovi Statutarne komisije samovoljno postavili iznad svih stranačkih organa i prekrajali političke odluke tih organa, pa tako i politiku stranke", kaže se u saopštenju DS-a.

Budući da su sva ograničenja o statut i ostale stranačke akte zajednički počinili, kako se dodaje, stekli su se uslovi predviđeni Pravilnikom o disciplinskom postupku da se protiv svih sedmoro članova DS vodi i zajednički postupak.

U skladu s pravilnikom, postupak je, na predlog Lutovca, vodio Izvršni odbor stranke zato što članovi protiv kojih je postupak pokrenut pripadaju različitim lokalnim organizacijama DS-a.

U saopštenju demokrata se ne pominju imena suspendovanih članova Statutarne komisije.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media