POČELA SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Minut ćutanja za žrtve korone
Skupština grada Beograda, Foto: Wikimedia

PRVA SEDNICA NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANJA

POČELA SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Minut ćutanja za žrtve korone

Na samom početku prisutni su minutom ćutanja odali poštu svim preminulim građanima Srbije tokom epidemije korona virusa

Objavljeno:

Sednica Skupštine grada Beograda, prva posle ukidanja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, počela je danas oko 10 sati i prvi put se održava u Sava centru, a ne u zdanju na Trgu Nikole Pašića gde inače zasedaju gradski odbornici.

Na samom početku prisutni su minutom ćutanja odali poštu svim preminulim građanima Srbije tokom epidemije korona virusa.

Sala u kojoj se održava sednica je u skladu sa propisanim merama zaštite dezinfikovana, a sedišta obeležena tako da je ispoštovana socijalna distanca između prisutnih, za koje je obezbeđena i zaštitna oprema - maske i rukavice.

Uoči početka sednice, šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać održali su konferenciju za medije u holu Sava centra gde su kritikovali odluku o rebalansu budžeta, donetu tokom vanrednog stanja.

Između ostalog, naveli su da rebalans predviđa smanjenje kapitalnih investicija za 33 odsto, odnosno 7,4 milijardi dinara.

Na dnevnom redu je predlog odluke o davanju saglasnosti na propise i druge akte iz nadležnosti Skupštine grada Beograda, koje je Gradsko veće donelo tokom vanrednog stanja, kao i predlog odluke o važenju tih propisa i akata.

Takođe, na dnevnom redu je izveštaj o radu Grada Beograda za vreme vanrednog stanja u kome su popisane sve radnje koje je Gradski štab za vanredne situacije preduzimao u tom periodu.

Pred odborncima su i redovne tačke koje nemaju veze sa vanrednim stanjem kao što su urbanistički planovi, među kojima je i plan o izmeštanju trolejbuskog depoa sa Dorćola na Zvezdaru, uz auto put.

Na dnevnom redu je i odluka da park na Savskom keju, na potezu od Brankovog mosta do Beton hale, ponese ime po Diani Budisavljević koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15.000 dece iz logora smrti u NDH, među kojima je bilo najviše dece srpske nacionalnosti.

Takođe, raspravljaće se o odluci da se parku na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, dodeli naziv Savski park, o premeštanju spomenika Lučkom radniku i podizanju spomenika Branku Najholdu, Aleksandru Deroku i Petru Nikolajeviću Moleru.

Pred odbornicima je i Predlog zaključka o nagrađivanju zaposlenih u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, za poseban doprinos u sprečavanju pojave, širenja i suzbijanju Kovida 19 i zaštiti stanovništva od te bolesti.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune plana detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića, predlog plana detaljne regulacije područja između saobraćajnica Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, kao i predlog plana detaljne regulacije za kompleks "Virginia" u opštini Surčin.

Raspravljaće se i o predlogu plana detaljne regulacije stambenog naselja uz groblje Lešće, kao i predlogu plana detaljne regulacije bloka između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara Despota Stefana i Cetinjske.

Na dnevnom redu je i nekoliko predloga o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije, izmena odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, izmene i dopune odluke o javnim parkiralištima, kao i izmena i dopuna odluke o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu.

Pred odbornicima su i izmene i dopune odluke o osnivanju "Slobodne zone Beograda", izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine i izveštaj o radu ombudsmana grada Beograda za prošlu godinu.

Takođe, raspravljaće se i o odluci kojom se Sekretarijat za javni prevoz određuje za predstavnika Grada Beograda u Međunarodnoj asocijaciji za javni prevoz.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.