PRIČA IZ ITALIJE: Ćinkve tere u iščekivanju turističke sezone
Najavljeno je da će regionalne i državne granice biti otvorene 3. juna, mada zvaničnici ističu da konačna odluka zavisi pd epidemioloških podataka, Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

OČEKUJU TURISTE

PRIČA IZ ITALIJE: Ćinkve tere u iščekivanju turističke sezone

Ćinkve tere jedno je od najpopularnijih turističkih oblasti u Evropi

Objavljeno: 10:30h

Italijanskim nacionalnim parkom Ćinkve tere vlada neuobičajena tišina, mnoge radnje i ugostiteljski objekti su zatvoreni, a početak turističke sezone je neizvestan usled pandemije virusa kovid-19 i zavisi od epidemioloških podataka i otvaranja granica, javlja reporterka Tanjuga iz Italije.

Neposredno nakon omogućene veće slobode kretanja u regionu mesta prebivališta i uoči otvaranja regionalnih, ali i državnih granica Italije, dopisnica Tanjuga iz Đenove obišla je Vernacu u nacionalnom parku Ćinkve tere, a priliku da posete regionalne znamenitosti bez brojnih turista koristi i većina ljudi u Italiji, zemlji sa najviše lokaliteta pod zaštitom Uneska u svetu.

Ćinkve tere jedno je od najpopularnijih turističkih oblasti u Evropi, a meštani, lokalni prodavci i ugostitelji koji su ranijih godina bili pod pritiskom usled masovnog turizma, saglasni su da im je dosta "prinudnog odmora", da je ponestalo para i da su nestrpljivi kada je u pitanju početak turističke sezone.

"Uvek smo spremni (za turiste). Domaće turiste očekujemo početkom juna, a talas stranih posetilaca u avgustu", rekli su iz jednog lokalnog restorana reporterki Tanjuga.

Pet naselja Ćinkve tere, što u prevodu sa italijanskog jezika znači pet zemalja, poznata su po raznobojnim fasadama, uskim ulicama koje su najčešće sastavljene od stepenica, a u Vernaci ne treba zaobići šetnju stazama koje će vas odvesti iznad sela i pružiti vam neverovatan pogled.

"Jeste li vi turisti", znatiželjno je pitala jedna meštanka, dodavši "prvi ste".

Do brdovitih naselja Činkve tere najlakše je doći vozom, a u vreme pandemije kontrola na železničkim stanicama u Italiji je stroga, mesta na kojima nije dozvoljeno sedeti su obeležena, kao i mesta za stajanje u redu za ulaz i izlaz u cilju sprečavanja širenja virusa.

Turizam je najteže pogođena privredna grana u Italiji usled virusa kovid koji je odneo više od 33.000 života u Italiji i izazvao najdužu blokadu u Evropi iz koje ta zemlja postepeno izlazi posle dva i po meseca postepenim popuštanjem restriktivnih mera.

Najavljeno je da će regionalne i državne granice biti otvorene 3. juna, mada zvaničnici ističu da konačna odluka zavisi pd epidemioloških podataka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.