SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA DANAS U CENTRU SAVA: Verovatno pogađate koji je RAZLOG za ovo
ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

sele se u sava centar

SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA DANAS U CENTRU SAVA: Verovatno pogađate koji je RAZLOG za ovo

U skladu sa propisanim merama zaštite, sala Sava centra u kojoj će sednica biti održana je dezinfikovana

Objavljeno:

Izveštaj o radu Grada Beograda za vreme vanrednog stanja i urbanistički planovi, među kojima i plan o izmeštanju trolejbuskog depoa sa Dorćola na Zvezdaru, uz autoput, deo su dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada Beograda koja će, zbog epidemije korona virusa, prvi put biti održana u Sava centru, a ne u zdanju na Trgu Nikole Pašića, gde se inače održava.

U skladu sa propisanim merama zaštite, sala Sava centra u kojoj će sednica biti održana je dezinfikovana, sedišta obeležena tako da bude dovoljan razmak između odbornika, a obezbeđene su i dezobarijere i zaštitna oprema - maske i rukavice.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević ističe da je sve spremno i da će biti bezbedni svi koji budu na sednici.

"Ova sednica je prva posle ukidanja vanrednog stanja i, kako zakon nalaže, mi smo dužni da sve odluke koje je Gradsko veće donelo za vreme vanrednog stanja potvrdimo da prvoj narednoj sednici Skupštine grada, što ćemo sutra i učiniti", rekao je Nikodijević za Tanjug.

Najvažnija među tim odlukama je, kaže, rebalans budžeta, a tu je i odluka o neplaćanju vrtića u vreme epidemije korona virusa, dok deca nisu išla u vrtić.

Beograd će, kaže Nikodijević, biti prva lokalna samouprava koja će podneti izveštaj o radu u vanrednom stanju.

Izveštaj ima hiljadu strana i u njemu su po danima popisane sve radnje koje je Gradski štab za vanredne situacije preduzimao, a koje su bile neophodne kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i koliko toliko u vanrednom stanju život u Beogradu odvijao normalno, rekao je Nikodijević i dodao da su odbornici izveštaj već dobili.

Osim toga, dodao je, na dnevnom redu biće i redovne tačke koje nemaju veze sa vanrednim stanjem, a to su pre svega one koje se odnose na urbanizam.

"Insistiramo na tome da na svakoj sednici Skupštine grada bude što više tačaka o izradi urbanističkih planova, obzirom na to da su oni osnov za razvoj Beograda", rekao je Nikodijević.

Dodao je da će se pred odbornicima, između ostalog, naći i plan koji predviđa planski osnov za izmeštanje trolejbuskog depoa sa Dorćola.

"Mi ćemo predvideti novi depo na Zvezdari, uz auto put, gde ćemo iseliti sadašnji depo i onda ćemo moći da oslobodimo zemljište GSP-a koje se nalazi u centru grada, na Dorćolu", rekao je Nikodijević.

Naveo je da će se odlučivati o imenovanju nekoliko ulica i parkova, među kojima je i park između Brankovog mosta i Beton hale koji će nositi ime po Diani Budisavljević.

"Smatramo da na taj način treba da se odužimo Diani Budisavljević, ne samo mi već svi Beograđani jer javnost treba da bude upoznata sa njenim likom i radom za vreme Drugog svetskog rata i pomoći koju je pružala srpskoj deci u Nezavisnoj državi Hrvatskoj", rekao je Nikodijević.

Pred odbornicima će se naći i predlozi odluka o dodeli naziva parka na teritoriji opštine Savski venac - "Savski park", premeštanju Spomenika lučkom radniku, kao i podizanju spomenika Branku Najholdu, Aleksandru Deroku i Petru Nikolajeviću Moleru.

Odbornici će odlučivati i o Predlogu zaključka o nagrađivanju zaposlenih u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, za poseban doprinos u sprečavanju pojave i širenja, kao i suzbijanju bolesti COVID-19 i zaštiti stanovništva od te bolesti.

Nikodijević kaže da će na sednici biti i standardne odluke o primeni akata instituta javnih preduzeća i druge tehničke odluke koje neće imati većeg uticaja na život građana, ali koje se moraju doneti jer je tako predviđeno zakonom.

Pred odbornicima će se naći izmene i dopune Plana detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića, predlog plana detaljne regulacije područja između saobraćajnica Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, kao i predlog plana detaljne regulacije za kompleks "Virginia" u opštini Surčin.

Raspravljaće se i o predlogu plana detaljne regulacije stambenog naselja uz groblje Lešće, kao i predlogu plana detaljne regulacije bloka između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara Despota Stefana i Cetinjske.

Na dnevnom redu je i nekoliko predloga o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije, izmena odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, izmene i dopune odluke o javnim parkiralištima, kao i izmena i dopuna odluke o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu.

Pred odbornicima će se naći i izmene i dopune odluke o osnivanju "Slobodne zone Beograda", Izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine i Izveštaj o radu ombudsmana grada Beograda za prošlu godinu.

Raspravljaće se i o odluci kojom se Sekretarijat za javni prevoz određuje za predstavnika Grada Beograda u Međunarodnoj asocijaciji za javni prevoz.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.