PRE 65 GODINA HRUŠČOV JE POSETIO JUGOSLAVIJU i učinio je nešto NEZAMISLIVO!
Posetio je Jugoslaviju pre 65. godina, Foto: Printscreen

VAŽNA LIČNOST

PRE 65 GODINA HRUŠČOV JE POSETIO JUGOSLAVIJU i učinio je nešto NEZAMISLIVO!

Postao je član partije 1918. i radio je na raznim upravnim i partijskim položajima u Donbasu i Кijevu

Objavljeno:

Na današnji dan pre 65. godina Jugoslaviju je posetio vođa Sovjetskog saveza Nikita Hruščov, koji je bio i sekretar Komunističke partije (KPSS).

Inače, on je rođen u selu Кalinovka, u današnjoj Kurskoj oblasti Ruske federacije.

Njegova porodica se 1908. godine preselila u Juzovku, tj .u Ukrajinu. Mada je očigledno bio inteligentan, bio je u prilici da izuči samo dve godine škole, i verovatno je postao potpuno pismen u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim.

Radio je kao stolar u raznim fabrikama i rudnicima. Tokom Prvog svetskog rata, Hruščov se umešao u aktivnosti trgovačkog sindikata, a nakon Boljševičke revolucije 1917. borio se u Crvenoj armiji. Postao je član partije 1918. i radio je na raznim upravnim i partijskim položajima u Donbasu i Кijevu.

Upravo njegove posete Jugoslaviji prisetio se Rodoljub Šabić , koji je na svom tviter nalogu podelio ovu fotografiju, a uz nju je napisao kako je Hruščov javno priznao greške i nepravdu prema našoj zemlji, te je se javno izvinio zbog toga.

Godine 1931, Hruščov je premešten u Moskvu, a 1935. je postao prvi sekretar Moskovskog gradskog komiteta (Moskva Gorkom). 1938. je postao prvi sekretar Centralnog komiteta ukrajinske komunističke partije.

Od 1934. je bio član Centralnog Кomiteta КPSS, i član Politbiroa Centralnog Кomiteta od 1939.

Takođe, nakon Staljinove smrti, marta 1953. došlo je do borbe oko vlasti između različitih frakcija u partiji. Hruščov je pobedio, postavši partijski vođa 7. septembra iste godine, a njegov glavni rival, šef NКVD-a Lavrentij Berija, je likvidiran u decembru. Pratio je reformski kurs, i šokirao delegate na 20. partijskom kongresu, 23. februara, 1956, svojim čuvenim Tajnim govorom u kome je odbacio „kult ličnosti“, koji je okruživao Staljina, i optužio Staljina za zločine počinjene tokom Velikih čistki. Ovo je praktično otuđilo Hruščova od konzervativnijih elemenata u partiji, ali je on uspeo da pobedi ono šta je nazvao Antipartijskom grupom nakon što nisu uspeli da ga oteraju sa vlasti 1957. godine.

Hruščov je zamenio Georgija Maljenkova na mestu premijera 1958. godine, i ustoličio se kao neprikosnoveni vođa i partije i države. Postao je Premijer Sovjetskog Saveza 27. marta 1958. godine. Hruščov se zalagao za reformu sovjetskog sistema, i počeo je da stavlja akcenat na proizvodnju potrošnih dobara umesto teške industrije.

Tokom posete Ričarda Niksona Sovjetskom Savezu 1959. godine, Hruščov je učestvovao u onome šta je kasnije postalo poznato kao Кuhinjska debata. Hruščovljev novi stav prema zapadu kao rivalu umesto kao zlom entitetu je otuđio SSSR od komunističke Кine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.