POČELO JE KAO GRIP, ONDA SU KRENULI OSTALI SIMPTOMI: Ispovest medicinske sestre Nene čiji sin ima KAVASAKI SINDROM
Opisala je borbu svog sina sa tom bolešću, ilustracija, Foto: Profimedia

njeno iskustvo

POČELO JE KAO GRIP, ONDA SU KRENULI OSTALI SIMPTOMI: Ispovest medicinske sestre Nene čiji sin ima KAVASAKI SINDROM

Ova medicinska sestra je u razgovoru za portal Srbija Danas napomenula i simptome koje je tačno imao njen sin, šta je osećao i šta mu je davano od terapija, kako bi se stanje poboljšao.

Objavljeno:

Iako je uzrok Kavasaki sindroma nepoznat, infekcija upućuje na epidemiološku i kliničku sliku bolesti koja se karakteriše nenormalnim imunološkim odgovorom na infekciju kod genetički predisponirane dece.

Medicinska sestra Nena Šoškić Tokić ispričala je za portal Srbija Danas svoju stranu priče. Njeno dete obolelo je pre četiri godine od ovog sindroma, kada je imalo samo četiri godine.

Ona je navela da je sve počelo kao običan grip, da nije ni naslutila da se radi o sindromu koji ima tek mali procenat dece u svetu.

- Moje dete je pre tri i po godine, kada je imao četiri godine obolelo od Kavasaki sindroma. Sve je počelo kao običan grip, imao je temperaturu, međutim treći dan je dobio temperaturu 40, koja je stalno bila u toj vrednosti. Lekari su nas "vukli" po domovima zdravlja i nisu znali šta se tačno dešava sa detetom. Ono što je karakteristično za ovaj sindrom, ukoliko se ne leči može čak sam od sebe i da prođe nakon desetog dana. Ovaj sindrom je tipičan u pubertetu, i uglavnom napada decu muškog pola. - počinje priču medicinska sestra za portal Srbija Danas.

Kako je napomenula, plašila se u čitavom toku oporavka da ne napadne srce i oslabi ga, jer je takva priroda ove bolesti. Kako je istakla, Kavasaki sindrom nastao je najverovatnije kao rezultat nekog virusa koje je dete imalo unutar sebe, ali nije bio lečen. Takođe, napomenula je da ukoliko organizam ne odreaguje na terapije, to znači da je oblik sindroma dosta težak.

- Pokušavam otkako je krenuo korona virus, da dođem do bilo kakavog odgovora u vezi onoga što se dešavalo sa mojim detetom. Kavasaki virus je isto iz azijskog dela kao i korona virus, to je možda za sada jedina sličnost koju imaju. Moj sin je stvorio antitela u svom organizmu i bezbedan je što se tiče korona virusa, ali može da bude i totalno suprotno i da se ispostavi da je podložan koroni. Meni to niko ne može da objasni, lekari mi nisu dali odgovor ni zbog čega je došlo do Kavasakija, te šta ga je uzrokovalo. Jedina stvar koja mi je jasna jeste ta, da su se antitela u odbrani protiv virusa "sudarila" i na kraju nisu uspela da odbrane organizam.

Ova medicinska sestra je u razgovoru za portal Srbija Danas napomenula i simptome koje je tačno imao njen sin, šta je osećao i šta mu je davano od terapija, kako bi se stanje poboljšao.

- Nije mu padala temperatura, imao je osip i crvenilo, ispucale usne, tahikardiju, oslabljeno disanje, suve oči, crvene beonjače, jezik mu je bio jako crven, dehidrirao je. Ja sam na svoju ruku njega odvela u laboratoriju i uradila mu potrebne analize, i krvna slika mu je bila potpuno mirna. Lekari su nam samo savetovali mirovanje, i da se ponavlja laboratorijsko ispitivanje kako bi se pratilo stanje. Osip po koži su tretirali kao iritaciju od temperatire. Davali su mu antibiotike zbog tog osipa, međutim i uprkos hemomicinu koji je koristio, počelo je da mu se javlja još gori osip, poput koprivnjače. Nije bilo mesta na koži gde nije imao ranice. Mislila sam da je rekacija na lek. Ovo je mnogo opasnije od korone po decu, mene nervira kod lekara što se "gađaju sa dijagnozama", mislili su da je varičela, pa male boginje, ali im nije palo na pamet da je to nešto imunološki. - istakla je ona.

Kako je naglasila, plaši se da ovaj sindrom nije ostavio neke posledice po zdravlje njenog, sada sedmogodišnjeg deteta.

- Dete je sada hvala Bogu dobro. Mi idemo redovno kod kardiologa, može da se desi da mu je taj sindrom ostavio neke posledice po organizam i toga se plašim. On sada ima sedam i po godina. Slični su simptomi kao i kod korona virusa, sa istog su područja, i dalje se pitam šta povezuje koronu i Kavasaki sindrom. Korona napada pluća, nervni sistem, dok kavasaki ide direktno na srce. Jedino što može biti povezanost između njih jeste imunološki odgovor - antitela. Želela bih da apelujem na sve roditelje da obrate pažnju i da ne shvataju olako ovakve stvari, koje nimalo nisu naivne. - završava svoju ispovest za portal Srbija Danas, medicinska sestra Nena Šoškić Tokić.

Podsećamo, dečaci stari 15 i 16 godina kod kojih je registrovana Kavasakijeva bolest, imali su virus korona, pokazali su testovi, ali još nije dokazano da je uzročnik bolesti upravo ovaj virus. Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promene na srčanom mišiću.

Njihov PCR bris na virus je bio negativan, ali je eliza testom na antitela utvrđeno da su dečaci bolovali od Covid-19. Jedan dečak je otpušten na kućno lečenje, a drugi je i dalje hospitalizovan na Institutu za majku i dete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.