KAKO SE OVO DESILO? Dete (2,5) iz Majdanpeka dobilo KORONU, a BILO SAMO SA RODITELJIMA KOJI SU NEGATIVNI
Koronavirus, ilustracija, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC, Ilustracija

kako?

KAKO SE OVO DESILO? Dete (2,5) iz Majdanpeka dobilo KORONU, a BILO SAMO SA RODITELJIMA KOJI SU NEGATIVNI

Situacija sa koronavirusom od juče u Majdanpeku ima nove momente

Objavljeno: 23.05.2020. 15:46h

U gradu koji se do sada uspešno nosio s koronom, ima troje novoobolelih, a jedan slučaj je posebno neobičan.

- Prema poslednjim koje smo dobili juče u kasnim večernjim satima, pojavila su se tri nova slučaja zaraženih od koronavirusa, od kojih je jedan psoebno neobičan. Reč je je dvoipogodišnjem detetu J.S. čiji su roditelji bili u samoizolaciji zbog rodbinskih veza sa jednom obolelom vaspitačicom. I na prvom i drugom kontrolnom tetiranju oba roditelja deteta su bila negativna, pa se opet pod znakom pitanja nalazi kako se dete inficiralo, budući da nije imalo nikakve kontakte osim sa roditeljima u kućnoj izolaciji. Iz tog razloga zbog tačne i preciznije slike stanja dete će danas biti ponovo testirano. Druga dva slučaja su pacijentkinje Opšte bolnce u Majdanpeku S.R. i O. M. koje su ležale na internom odlejnju. Jedna je već prebačena na plućno odeljenje Niškog kliničkog centra a tokom današnjeg dana očekuje se hospitalizacija u covid bolnicu u Nišu i druge zaražene žene - kaže direktor Doma zdravlja u Majdanpeku, dr Dragan Fudulović.

Ono načemu se intezivno radi je pronalaženje svih kontakata obolelih pacijentkinja kao i obavezno teststiranje na koronavirus i stavljanje pod stogi zdvstveni nadzor svih sa kojima su bili u kontaktu .

Inače, kako kaže doktor Fudulović, Dom zdravlja u Majdanpeku trenutno raspolaže sa 600 testova na imunoglobuline. Radi se o orjentacionim testovima kojima će biti podvrgnuti pacijenati kod kojih postoji izvesna doza sumnje da je u pitanju infekcija virusom COVID 19, i koji su bez tipičnih simptoma. Nakon obijanju rezultata ovog testa znaće se prava slika stanja i u tom slučaju bi se rdili redovni konrolni testovi. Premao rečima Fudulovića, 200 testova je planirano za zdravstvene radnike u Majdanpeku a preostaih 400 za građane.

Bonus video:

(Espreso.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media