KON JE REKAO NEŠTO OKO ČEGA SVI VRDAJU! Ako bude DRUGOG TALASA KORONE, ovako će biti
Predrag Kon, Foto: Printskrin /Pink

goruće pitanje

KON JE REKAO NEŠTO OKO ČEGA SVI VRDAJU! Ako bude DRUGOG TALASA KORONE, ovako će biti

Komentarišući jučerašnji dan, prvi tokom kog nije bilo smrtnih slučajeva u Srbiji od COVID-19 nakon više nedelja, Kon je rekao da je očekivao "da će taj dan doći ranije"

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da veruje da se Srbija neće uvoditi vanredno stanje u slučaju izbijanja drugog talasa korona virusa, na jesen.

On je za TV Prva rekao da je zabrinut zbog mogućnosti pojave drugog talasa epidemije, ali dodaje da bi na jesen zdravstveni sistem trebalo da bude znatno spremniji. ; "Sve treba da pripremimo kao da će da bude (drugog talasa). Moramo da čuvamo zdravstveni sistem, ne smemo više ponovo da ga ceo damo za COVID-19, jer ćemo u suprotnom imati ozbilje posledice", rekao je Kon i podsetio da je u prethodnom periodu zdravstvo funkcionisalo samo za najhitnije slučajeve.

Kon je rekao da bi bez uvođenja vanrednog stanja virus u trećoj i četvrtoj nedelji ušao u svaku bolnicu i domove za stare osobe, da je u ukupnoj organizaciji bilo i grešaka zbog kojih je mogao da bude 60 mrtvih manje, ali da je uvodjenje restriktivnih mera bilo neophodno.

"Imali bi potpuno nezamislivu situaciju. Imali bismo masivni priliv obolelih na zdravstveni sistem, koji bi pukao. Ljudi bi umirali u staračkim domovima, jer ne bi imali gde da ih zbrinemo. Ja sam pomenuo broj od 1.000 mrtvih (da nije bilo vanrednog stanja), verujte to je najniža brojka o kojoj može da se govori. Neka me napadaju, neka o tome bude javna rasprava, tvrdim da bez vanrednog stanja nismo mogli da se odbranimo", kazao je Kon.

On je naveo da bi u sličnim situacijama umesto vanrednog stanja moga da se proglasi vanredna situacija, ali samo ako je sistem unapred pripremljen i postoje dovoljne zalihe medicinske opreme.

Epidemiolog je ocenio i da će sledeća nedelja "mogla da bude opasna", a da se trenutno očekuje da se desi nekoliko spojenih dana kada neće biti beleženi smrtni ishodi uzrokovani COVID-19.

Komentarišući jučerašnji dan, prvi tokom kog nije bilo smrtnih slučajeva u Srbiji od COVID-19 nakon više nedelja, Kon je rekao da je očekivao "da će taj dan doći ranije", kao i da, nažalost, u bliskoj budućnosti očekuje još preminulih od posledica korona virusa.

Dodao je i da je teško ocenjivati i porediti broj umrlih pre nego što se na svetskom nivou ne uspostavi zajednička metodologija po kojoj će se ocenjivati koliko je tačno preminulih od COVID-19 u državama koje trentutno imaju svoje pojedinačne metodologije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.