AKO OSEĆATE UMOR DUŽE VREME, OBAVEZNO URADITE OVU ANALIZU! Doktor na RTS otkriva kada je ova pojava VEOMA OPASNA
Đura Macut, Foto: RTS Printscreen

nije naivno

AKO OSEĆATE UMOR DUŽE VREME, OBAVEZNO URADITE OVU ANALIZU! Doktor na RTS otkriva kada je ova pojava VEOMA OPASNA

Ovih dana skoro svi osećamo umor, a njegov uzrok može da bude različit

Objavljeno:

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, endokrinolog Đura Macut kaže da je hronični zamor proizvod stresa, ali da može da bude i ozbiljno oboljenje.

Ukazuje da je hronični zamor sindrom koji može da nastupi zbog nedostatka ili slabosti adrenalne osovine, odnosno funkcije nadbubrežne žlezde.

"Međutim, kada uradimo endokrinološke testove u dobrom delu slučajeva ostaje nerešen problem. To je prelazni period života, to su prelasci iz jednog perioda godine u drugi ili hronična zamorenost poslom, zatim nespavanje noću, izmenjeni ritmovi tokom dana i onda nadbubreg loše reaguje i dolazi do ispoljavanja hroničnog zamora koji u novom ishodu može da bude i početak depresivnog stanja", objasnio je doktor Macut.

Ističe i da neka vrsta depresivnosti može da simulira stanje hroničnog zamora, počev od hormona nabubrežne žlezde preko regulacije toga svega, do ozbiljnih stanja u reumatologiji sa stanjima tkiva, pa do psihijatrijskih stanja.

Veoma je važno da se takve osobe jave lekaru, jer zamor nije zanemarljivo stanje i može da prouzrokuje dosta problema.

"Mi prvo moramo da razgovaramo sa pacijentom, da pokušamo da vidimo o čemu se radi, da mu izmerimo pritisak i neke ključne hormone, kao što je na primer kortizol - glavni hormon koji utiče na hronični zamor", rekao je doktor Macuta.

Najnovija istraživanja pokazuju da visok nivo kortizola, hormona stresa, može da bude "okidač" za gojaznost i srčane bolesti.

Međutim, ukoliko je sve u redu sa hormonima, ne paničite, možda je u pitanju samo prolećni umor, jedan od prvih znakova da je i organizmu potrebno vreme da se prilagodi posle duge zime.

Prolećni umor nestaje posle nekoliko nedelja, ne zahteva lečenje, ali se savetuju zdrava ishrana, dovoljno tečnosti, fizička aktivnost, redovan san...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.