VAŽNO OBAVEŠTENJE o prijavljivanju učenika za prijemne ispite za specijalizovana odeljenja
Prijavljivanje učenika za prijemne ispite, Foto: Dragana Udovičić

PRIJAVITE SE

VAŽNO OBAVEŠTENJE o prijavljivanju učenika za prijemne ispite za specijalizovana odeljenja

Učenici će moći, po prvi put, da pohađaju i specijalizovana odeljenja za scensku i audio vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, kao i sportska odeljenja u gimnazijama u Srbiji

Objavljeno:

Centralizovano onlajn prijavljivanje učenika za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola završava se u četvrtak, 21. maja.

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja koju sprovodi Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2020/2021. godine učenici će moći, po prvi put, da pohađaju i specijalizovana odeljenja za scensku i audio vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, kao i sportska odeljenja u gimnazijama u Srbiji.

Odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio vizuelnu umetnost imaće: Gimnazija „Laza Kostić“, Novi Sad Filološka gimnazija, Beograd Druga kragujevačka gimnazija, Kragujevac Gimnazija, Kruševac Po završetku ovog smera učenici će biti dobro pripremljeni za nastavak visokog obrazovanja – studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali im neće biti uskraćena prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti. Broj učenika, kao i u ostalim specijalizovanim gimnazijskim odeljenjima je 20. Veći deo nastave umetničkih predmeta odvija se u grupama sa po maksimalno 10 učenika. Podela odeljenja na grupe omogućava bolji kvalitet rada, a samim tim i bolja postignuća učenika. Prijemni ispit za specijalizovana odeljenja za scensku i audio vizuelnu umetnost koju obuhvate test iz opšte kulture polaže se 10. juna 2020. godine u 12 časova. Odeljenja za nadarene učenike za geografiju i istoriju imaće sledeće gimnazije: Gimnazija „Veljko Petrović“, Sombor Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci Deveta gimnazija „Mihailo Petrović Alas“, Beograd Peta beogradska gimnazija, Beograd Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“, Niš Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju biće održan u četvrtak, 11. juna 2020. godine. Učenici koji se opredele za specijalizovano odeljenje za geografiju i istoriju polagaće prijemni iz geografije ili istorije, a mogu polagati i oba testa pri čemu će se u obzir uzimati bolje urađeni test. Test iz geografije će se polagati od 10 do 12 časova, a iz istorije od 14 do 16 časova.

Prijavljivanje učenika za Sportsku gimnaziju u Beogradu i sportskih odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna 2020. godine.

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, osim u Sportskoj gimnaziji u Beogradu biće u još šest gimnazija u Srbiji. Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica Užička gimnazija, Užice Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, Subotica (na mađarskom jeziku) Gimnazija, Novi Pazar Gimnazija „Deveti maj“, Niš

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.