TURISTIČKI VODIČI JOŠ UVEK NISU DOBILI NI DINARA POMOĆI! Zašto se i njima ne pomogne kao agencijama?
Pandemija ih je zadesila na samom početku turističke sezone, Foto: Profimedia

čeka se ishod sastanka

TURISTIČKI VODIČI JOŠ UVEK NISU DOBILI NI DINARA POMOĆI! Zašto se i njima ne pomogne kao agencijama?

Pandemija ih je zadesila na samom početku turističke sezone

Objavljeno:

Posledice mera koje se sprovode usled pandemije korona virusa već su vidljive u mnogim granama privrede, ali će biti posebno vidljive u sektoru turizma.

Turistički vodiči su struka koja je među najugroženijima, ukoliko uzmemo u obzir sezonsku prirodu njihovog posla i način angažovanja. Pandemija ih je zadesila na samom početku turističke sezone, kada jedino i imaju posla.

Iako se granice otvaraju i mere popuštaju, zaposlenima u turizmu neophodna je pomoć države, ne čemu rade još od sredine marta.

U ponedeljak 11.05.2020. godine u Privrednoj komori Srbije održan je sastanak turističke privrede na temu ekonomskih mera podrške za oživljavanje sektora turizma, ugostiteljstva i vodnog saobraćaja.

Naime, sastanak je organizovan sa Ministrom Finansija Sinišom Malim, Ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, državnim sekretarom za turizam Miroslavom Kneževićem, Predsednikom Privredne Komore Srbije Markom Čadežom, direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović i predstavnicima Ministarstva saobraćaja.

Sastanku je prisustvovala i prof. dr Snežana Štetić, predsednica upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije.

Na sastanku sam iznela brojne probleme sa kojima se suočavaju turistički vodiči i zamolila za pomoć svim licenciranim turističkim vodičima u Srbiji, koji su zbog ove situacije ostali bez ikakvih prinadležnosti.

foto: Printscreen/TV Happy

Na sastanku je naglasila da su svi poslovi turističkim vodičima otkazani do kraja godine, a da se još uvek ne zna kako će se razvijati situacija. Pojasnila je da su svi poslovi otkazani Udruženju turističkih vodiča Srbije, turističkim agencijama, turoperatorima i od strane drugih korisnika naših usluga, ne samo vodičima u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Milica Lenasi, turistički vodič, je veoma nezadovoljna trenutnom situacijom.

Vodiči kao da ne postoje! Nismo dobili ni jedan jedini dinar pomoći od države.

Naša profesija je ugrožena, a tržište ne postoji. Veliki broj kolega je u egzistencijalnim problemima.

Udruženje turističkih vodiča Srbije predložilo je resornom ministarstvu da se pronađe mogućnost da se licenciranim turističkim vodičima pomogne isto kao i slobodnim umetnicima, s obzirom na to da su obe profesije ,,slobodne" i bez mogućnosti da rade i zarađuju tokom cele ove situacije.

Predloženo je i da se vodičima kojima je ovo osnovna delatnost i koji uplaćuju staž, socijalno, zdravstveno osiguranje država pomogne tako što će, predvideti sredstva iz odgovarajućih izvora da se izmire ove dažbine u narednih godinu dana.

Takođe, smatraju da je neophodno da se svi licencirani turistički vodiči, nakon prestanka ove krize, oslobode plaćanja finansijskih dažbina, predviđenih zakonom, u periodu od 6 meseci do godine dana, kako bi se ova delatnost konsolidovala.

Ipak, prof. dr Snežana Štetić je optimistična i zadovoljna ishodom sastanka.

Na sastanku su pažljivo saslušali naše probleme i sve naše predloge i na kraju sastanka rekli da turističkim vodičima treba pomoći. Rečeno je da ćemo svi biti obavešteni kada se mere budu donele. Očekujemo rezultate do kraja ove nedelje.

Moramo shvatiti da je celokupna turističko ugostiteljska privreda u krizi i da su gubici ogromni. Ovim sastankom počinje intenzivno rešavanje specifičnih problema čitave turističke privrede, navodi se u izveštaju sa sastanka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.