DIREKTORKA RFZO OTKRIVA SVE DETALJE TESTIRANJA NA KORONU: Na koji račun se ide novac, gde se ide i kad će rezultati
Institut "Batut", zavodi u pojedinim gradovima već testiraju građane kojima je test na koronu neophodan, Foto: Printscreen/RTS

OVO SU DETALJI

DIREKTORKA RFZO OTKRIVA SVE DETALJE TESTIRANJA NA KORONU: Na koji račun se ide novac, gde se ide i kad će rezultati

Institut "Batut", zavodi u pojedinim gradovima već testiraju građane kojima je test na koronu neophodan

Objavljeno:

Direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je postupak jednostavan kada je u pitanju testiranje građana na lični zahtev. Građani će moći da uplate novac na jedinstveni račun koji će biti od danas posle podne na sajtu covid19, nakon uplate mogu da odu u bilo koji institut, zavod za javno zdravlje ili eventualno u dom zdravlja.

Institut "Batut", zavodi u pojedinim gradovima već testiraju građane kojima je test na koronu neophodan.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje, rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da kada se radi o besplatnom testiranju, testiranju o trošku države ono je obezbeđeno za sve građane koji imaju simptome, za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i u zdravstvenim ustanovama za pacijente koji odlaze na određene intervencije.

Navela je da je to, na primer, bronhoskopija, zatim za sve hirurške operacije ili pacijenti treba da se hospitalizuju na određenim internističkim odeljenjima – hematologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja.

Prema njenim rečima, besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog pi-si-ar testa.

foto: EPA/PETER KOMKA, Ilustracija

Dozvoljeno je testiranje na lični zahtev građana – što je omogućeno od petka. Radojević Škodrić kaže da je cena testiranja 6.000 dinara koju je država odredila. Ističe da je to neprofitabilna cena jer država nema apsolutno nikakvu zaradu.

Objašnjava da je postupak jednostavan kada je u pitanju testiranje na lični zahtev.

"Građani će moći da uplate na jedinstveni račun koji će biti od danas posle podne na sajtu covid19, nakon uplate mogu da odu na bilo koji institut, zavod za javno zdravlje ili eventualno dom zdravlja – do 17 časova da im se uradi bris i elektronskim putem dobijaju rezultat u roku od 24 sata, izuzetno do 48 časova", objasnila je ona.

Napominje da građani ne moraju da brinu o kojoj vrsti testa se radi, jer svi testovi se centralizovano nabavljaju preko republičkog fonda, testove je odredila struka, odnosno operativna stučna grupa koju je odredio krizni štab, tako da je kvalitet testova u svim institutima indentičan i cena testa je svuda ista.

Dovoljno lekova i zaštitne opreme

Epidemija je pod kontrolom. Govoreći o opremi za borbu protiv kovida 19, doktorka Škodrić kaže da zaštitne opreme, lekova i testova ima u dovoljnim količinama.

"Sve što je potrebno se nalazi u centralnim magacinima – zaštitna i druga vrsta opreme i imamo, a imamo i posebno centralni magacin za kovid lekove u dovoljnim količinama i te zalihe ćemo distribuirati po potrebi na sedmičnom ili mesečnom nivou", rekla je direktorka RFZO-a.

Ona je rekla da je krvna plazma je zaživela i ulazi u rutinu. "Od 900 kontaktiranih pacijenata – 550 je prošlo prvu trijažu informativnog razgovora, a 160 radi laboratorijske i druge testove, 80 pacijenata je dalo plazmu, a 16 jedinica plazme je distribuirano", ukazala je ona.

Prema njenim rečima, ova razlika u brojevima je zato što su na svakom od ovih koraka strogi kriterijumi.

"Nema zastoja i problema, zaživelo je u Beogradu, Novom Sadu, a spremaju se Niš i Kragujevac", zaključila je Sanja Radojević Škodrić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.