DOKTOR VUKOMANOVIĆ OTKRIO STANJE DEČAKA SA KAVASAKIJEM: Moglo je da se desi najgore!
Zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović, Foto: print screen

čekaju se rezultati

DOKTOR VUKOMANOVIĆ OTKRIO STANJE DEČAKA SA KAVASAKIJEM: Moglo je da se desi najgore!

Kavasakijev sindrom kod dece pojavio se i u Srbiji posle koronavirusa

Objavljeno:

Zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović rekao je da su dečaci sa Kavasakijevim sindromom dobro.

Kavasakijev sindrom kod dece pojavio se i u Srbiji posle koronavirusa

"Oba deteta su dobro. Jedan dečak je otpušten, drugi se sprema da bude otpušten. Primljeni su pre mesec dana i sama dijagnoza i sumnja na Kavasaki nije bila odmah, tok bolesti je pokazao i tokom hospitalizacije je pokazano da imaju", rekao je Vukomanović.

Kako je rekao kardiolog, za njih je specifično da imaju 15 i 16 godina, a da se Kavasakijev sindrom obično javlja mnogo ranije kod dece, od druge do šeste godine, sa simptomima temperature, maslinastog jezika, osipa...

"Kod ovih dečaka slika je bila inkompletna, ali važno je povećanje koronarnih krvnih sudova. Kavasaki je najčešći slučaj infarkta miokarda kod dece, ali to se srećom nije desilo u ovom slučaju."

O povezanosti sa virusom kovid 19 kaže da se o koronavirusu malo zna, pogotovu da li je on okidač, triger za Kavasakijevu bolest. Dodao je da smo upravo deo jedne multicentrične studije evropskog ranga, koja će pokušati da objasni vezu između kovida 19 i Kavasakijevog sindroma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.